Burokėliai yra labai šaunios daržovės, aš juos labai mėgstu. Tik jie turi vieną trukumą, gal net du – juos lupant ir smulkinant jie yra labai teplūs ir jų paruošimas (ypač termiškai apdorojant visą šaknį) gan ilgai užtrunka. O tai patinka ne visiems, nes ne visi turi laiko ir noro terliotis su pirminiu burokėlių paruošimu. Gal todėl veik visose parduotuvėse galima rasti jau nuluptų ir išvirtų burokėlių vakuuminėse pakuotėse, kas yra labai patogu: atidarei ir naudok kam tinkamas.

Bet yra ir kitokie paruošti burokėliai: konservuoti arba marinuoti. Jie labai populiarūs vasarą, kai karaliauja šaltibarščiai ir kiek mažiau šaltuoju metų laiku, nes yra kas juos naudoja barščių virimui. Tai labai šaunus paruoštukas, yra burokėlių konservuotų obuolių sultyse – jie turi specifinę, labai smagią rūgštelę. Kaip tik tokių burokėlių puslitriuką radau namų maisto podėlyje ir nutariau išvirti kiek kitokią sriubą. Manau, kad pavyko. Man ji patiko – viliuosi, kad patiks ir jums.

Trinta marinuotų burokėlių sriuba

  • 0,5l konservuotų burokėlių obuolių sultyse
  • 1 svogūnas
  • 3 česnako skiltelės
  • 1/2 aitriosios paprikos ankšties be sėklų
  • 1 vidutinė morka, stambiai sutarkuota
  • 1l sultinio
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • druskos, juodųjų pipirų ir citrinos sulčių pagal skonį
  • grietinės ir šoninės pateikimui
  1. Storadugniame puode ant aliejaus apkepiname smulkintas daržoves
  2. Dedame pomidorų pastą, pamaišome ir šiek tiek pakepiname
  3. Verčiame burokėlius iš stiklainio, supilame sultinį ir užvirus neskubriai verdame 10-15min.
  4. Kol puodas verda šoninę supjaustome mažais kubeliais ir pakepame ant keptuvės, kad nutekėtų taukai ir šoninė virstų traškiais spirgučiais
  5. Spirgučius išimame iš riebalų ir išberiame ant popierinio rankšluosčio apdžiovinimui
  6. Sūdome sriubą, gardiname pipirais ir keliais šlakeliais citrinos sulčių
  7. Nukaičiame, puodo turinį pertriname rankiniu blenderiu
  8. Nedelsiant pateikiame pagardindami šaukštu grietinės ir užbarstydami keptos šoninės

Įdomi sriuba gavosi, visų pirma – netikėta savo spalva. Iš pirmo žvilgsnio ji panaši į trintų pomidorų sriubą:

Bet ji yra trintų burokėlių ir tai labai juntama. Jei nedėsite aitriosios paprikos burokėliai skonyje dar labiau išryškės. Su paprika bus daugiau pikantiškumo ir šilumos.

Sriuba nustebino savo turtinga tekstūra, kuri skiriasi nuo (tarkim) pomidorų sriubos. Tiršta, dosni, soti. Jai labai tinka grietinė ir kartais šaukšte pasitaikantys sūrūs ir traškūs šoninės spirgučiai.

O šiaip ji labai nesudėtinga, nebrangi ir greitai paruošiama. Jei nuo vasaros liko stiklainėlis konservuotų burokėlių – nelaukit kitos vasaros, išsivirkite tokios sriubos. Bus tų burokėlių 😉

Skanaus!