Prancūzai turi tokį veiksmažodį – flamber, kuris įšvertus į lietuvių kalbą reiškia „liepsnoti”. Ir savo virtuvėje jie turi terminą – flambe – kuris apibūdina ypatingą patiekalų gaminimo būdą. O jo esmė štai kokia:maisto gaminimo metu ant būsimo patiekalo užpilamas alkoholinis gėrimas ir padegamas. Jis dega tol kol išgaruoja ir sudega alkoholis. Toks deginimas suteikia patiekalui savitą, išskirtinį skonį. Be to, šis skonis priklauso ne tik nuo paties degimo, bet ir nuo gėrimo, kuris yra deginamas. Svarbu žinoti, kad tyčia ar spontaniškai užsidegę riebalai nėra flambe ir tai būtina žinoti.

Šiandien – apie krevečių sriubą flambe, kuri pagaminama labai greitai, yra restoraninio stiliaus patiekalas ir jo galima pasigaminti tiksliai tiek, kiek svečių ketinate pavaišinti. Žemiau pateiktame recepte  yra produktų kiekis 2 porcijoms. Jeigu jums reikės kitokio kiekio, tiesiog perskaičiuokite produktus.

Krevečių sriuba flambe

  • Sauja nuvalytų krevečių
  • 2 skiltelės česnako
  • 1/2 svogūno galvos
  • 80g smulkiai padalinto kalafioro žiedyno
  • 50ml sambuca
  • 200ml neriebios grietinėlės
  • 100ml vandens
  • Žiupsnelis džiovinto peletrūno
  • druskos, pipirų
  • aliejaus kepimui
  • Česnakinei duonelei: bagetė, aliejus, česnakas, rozmarinas, druska.
  1. Į keptuvę įpilame šlakelį aliejaus ir pradedame kepti krevetes.
  2. Suberiame smulkintą česnaką, svogūną ir kalafiorą. Viską šiek tiek apkepame, bet neperkepame - krevetės taps guminės.
  3. Supilame sambuca ir uždegame, palaukiame kol savaime užges.
  4. Užgesus pilame griteinėlę, vandenį, beriame druską, pipirus, peletrūną ir dar pakaitiname 5-8min. ant vidutinės ugnies.
  5. Pilame į dubenėlį ir patiekiame su česnakine duonele.
  6. Česnakinei duonelei: blenderyje sumaišome česnaką, alyvuogių aliejų, rozmariną ir druską. Mūsų tikslas - gauti prieskoniuotą aliejų.
  7. Bagetę supjaustome įstrižomis riekelėmis. Nukošiame aliejų per smulkų sietelį ir juo pašlakstome bagetės riekeles.
  8. Kepame 180C t. orkaitėje, kol riekelės gražiai paruduos.

Keli patarimai:

ugnis yra pavojinga, o garuojantis alkoholis yra lakus, todėl užsidega pliūpsniu – būkite atsargūs. Nepilkite gėrimo iš viso butelio, geriau atsipilkite jo į stiklinėlę ir iš jos užpilkite ant gaminamo patiekalo. Užpilkite ir iškart uždekite, mat alkoholis greit išgaruoja ir nelieka kam degti. Nebūkite palinkę virš keptuvės, kai uždeginėsite alkoholį  – taip išvengsite nudegimų. Žodžiu elkitės atsargiai ir protingai.

Dėl bagetės – aliejų tikrai verta nukošti. Esmė tame, kad jis jau bus prisigėręs česnako ir rozmarino aromatų, todėl šie prieskoniai jau nebereikalingi. O kepimo metu jie ims skrusti, apkars ir sugadins duonutės skonį. Pačios bagetės taip pat nederėtų labai suskrudinti – kai pradės dailiai ruduoti jau ir traukite iš orkaitės. Sriuba bus švelni, todėl jai nereikia džiūvėsių. Tiesiog šiek tiek traškios, aromatingos duonutės užkandžiui.