Tai – gana neįprasta sriuba. Ji negimė garsaus restorano šefo virtuvėje ir išpopuliarėjo visame pasaulyje. Ji net nėra tradicinė ar savyje neša paveldo krislą. Ne. Greičiau ji savyje neša jaunystės prisiminimus ir sentimentus. Tuos metus, kai viskas atrodė paprasta, dėl nieko neskaudėjo galva o vasaros dienos byrėjo tarsi smėlio smiltys pro pirštus.

Tokios sriubos gimsta tuomet, kai jaunystėje beturistaujant supranti, kad kuprinėje vos kelios bulvės ir skardinė konservų, o kišenėje – keli variokai ir tie palikti tikrai ne maistui pirkti. O į tave žvelgia grupelė alkanų akių.

Sriubos receptas bus kiek patobulintas ir labiau pritaikytas „naminėms” sąlygoms, tačiau tikiuosi, kad perskaitę receptą jūs suprasite pagrindinę mintį – kaip turint katiliuką, kelias bulves ir konservų pamaitinti būrelį alkanų žmonių.

Bulvių sriuba su tunu

  • 2x180g skardinės konservuoto tuno pomidorų padaže
  • 4 vidutinės bulvės
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 1 nedidelis poras
  • 1 šaukštas pomidorų pastos arba stiklinė trintų pomidorų
  • 1,5l vandens
  • aliejaus arba sviesto kepimui
  • druskos pagal skonį
  1. Poro baltąją dalį supjaustome pusžiedžiais, žalius lapus - mažais kubeliais.
  2. Svogūną ir morką supjaustome mažais kubeliais.
  3. Susmulkintas daržoves dedame į puodą, pašlakstome aliejumi ir imame kaitinti.
  4. Pamaišydami daržoves troškiname ant vidutinės ugnies 5min.
  5. Dedame pomidorų pastą ir dar pakaitiname 3-5min. kad pasta šiek tiek apkeptų.
  6. Pilame vandenį, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir užverdame sriubą.
  7. Verdame, kol bulvės suminkštės ir jas bus lengva suspausti šaukštu.
  8. Dedame konservuotą tuną su padažu, išmaišome, paragaujame.
  9. Sūdome pagal skonį, pakaitiname dar 2-3min. ir nukaičiame. Sriuba išvirė.

Suprantu, receptas skamba kiek įtartinai ir atrodytų kas čia per sriuba iš konservuoto tuno? Bet tai yra sriuba – staigmena: ji tikrai labai paprasta tačiau skani 🙂

bulvių ir tuno sriuba

Jai nereikia jokių prieskonių, nes visi prieskoniai yra konservuose. Gal tik kiek druskos reikia papildomai įdėti.

Žiemos metu čia labai gerai tinka poras, ypač žaliosios jo lapų dalys – suteikia skoniui papildomo pikantiškumo. Tiesa, jei sriubą virsti vasarą, tuomet vietoje poro galima naudoti svogūnų laiškus. Geriausia tokius peraugusius, kietus, tiesiai iš lysvės – jie turi patį ryškiausią skonį.

Ir turbūt suprantate, kad konservuotas tunas šiame recepte yra sofistikuotas sriubos priedas. Vienišoje provincijos parduotuvėlėje perkami tokie žuvies konservai, kurie ten randami. Na ir kuriems dar užtenka pinigų 😉

Bet, kad ir kaip keistai ji skambėtų – būtinai bent kartą išvirkite šios sriubos ir paragaukite. Ypač, jei tam turėsite progą, būnant vasarą gamtoje virš laužo pakabintame katiliuke. Dūmo aromatas ir natūraliai gamtoje kylantis apetitas šiai sriubai suteiks papildomo žavesio.

Ir dar vienas šios sriubos privalumas: virkite ją kartu su vaikais, jiems parodydami ir paaiškindami kaip ir kas yra daroma. Taip jūs ne tik smagiai praleisite laiką kartu, bet ir išmokysite vaikus išsivirti paprastos, bet labai maistingos sriubos. Nes ką gali žinoti – gal kada nors, kai jie užaugs ir į juos žvelgs išalkusios bičiulių akys jie prisimins šias tėviškas pamokas ir šūktels: suraskite man puodą ir aš jus visus pamaitinsiu!