Skandinavijos klasika. Minimalistinė, paprasta ir kartu užburianti. Klasikinis lašišos ir krapų derinys. Pagaminama paprastai lyg šaltibarščiai. Ir dar įvairiausių epitetų galima pririnkti šiai nacionalinei suomių virtuvės pažibai, lašišos sriubai Lohikeitto.

Lohikeitto yra fantastiškai paprasta, gardi ir tokia populiari sriuba, kad pasakojimų apie ją galima aptikti visur, kur kalbama apie sriubas.  Produktų nedaug ir jie patys paprasčiausi, sriuba pagaminama vos per pusvalandį ir reikia labai labai pasistengti, kad ji nepavyktų. Maža to – ji tokia švelni ir elegantiška, kad tinka ne tik eilinei šeimos vakarienei, bet ir kaip ypatingas patiekalas Kūčių vakarui ar Kalėdų pietums. Gal tai bus naujas kulinarinis įkvėpimas šių metų pabaigos šventėms?

Lašišos sriuba Lohikeitto

  • 300g. lašišos file be odos ir kaulų, supjaustyta stambiais kubeliais
  • 1 poras
  • 1 didelė morka
  • 4 bulvės
  • 1l žuvies sultinio arba vadens
  • 60g sviesto
  • 250ml pieno arba neriebios grietinėlės
  • pundelis krapų šakelių
  • druskos, maltų baltųjų pipirų
  1. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą ir apkepame smulkintą porą.
  2. Pilame sultinį arba vandenį, beriame smulkiai supjaustytą morką ir vidutinio dydžio kubeliais pjaustytas bulves.
  3. Verdame 10min ant vidutinės ugnies.
  4. Dedame lašišą, pilame pieną, beriame druską ir pipirus, atsargiai išmaišome ir verdame dar 5-7min.
  5. Kai bulvės taps birios sriubą nukaičiame, leidžiame pabręsti ~10min. ir patiekiame plačiose lėkštėse, apibarstydami kapotais krapais.

Žinau, kad žuvies sultinio jūs greičiausiai neturėsite. Drąsiai naudokite vandenį, sriuba bus gardi. Tačiau jei nutarsite šią sriuba patiekti šventiniams pietums, tuomet pasivarginkite ir iš vakaro išsivirkite tikro, naminio žuvies sultinio. Sriuba bus dar gardesnė ir turtingesnė.

Pamenate, esu pasakojęs apie tai, kad vasaros metu, kai prieskoninių žalumynų yra daug ir jie labai pigūs, verta juos susmulkinti ir užšaldyti į kubelius? Štai šiai sriubai tokie kubeliai praverčia kaip niekur kitur. Krapai šiuo metu auga tik šiltnamiuose, jie nepigūs ir juos kuo puikiausiai galima keisti trintais ir šaldytais.

Jeigu neturite poro, galima jį keisti svogūnu. Tik svogūną supjaustykite kuo smulkiau, kad kepant svieste jis beveik ištirptų.

Beskaitydami apie šią sriubą kitur galite rasti patarimų, kad galima naudoti bet kurios žuvies file – ar menkės, ar jūros ešerio ar net skumbre. Netikėkite jais. Ši sriuba verdama su lašiša – ji turi būti riebi, biri ir išraiškinga.

Dar egzistuoja tirštesnė ir sotesnė šios sriubos versija, kuomet rekomenduojama sausoje keptuvėje pakaitinti šaukštą kvietinių miltų iki švelnaus rusvumo, tuomet juos įmaišyti į grietinėlę ir jau tada viską supilti į sriubą. Aš labai abejoju ar verta taip elgtis – bulvės, sviestas ir pienas šią sriubą savaime paverčia švelniai kremine ir sočia.

Šią sriubą rekomenduojama patiekti su šviesia, rupia kaimiško stiliaus duona. Skanaus!