Aš nesu didelis cukinijų gerbėjas. Taip, daržovė, bet… Matyt vaikystėje buvau taip gausiai primaitintas cukinijomis, kad dar dabar nepuolu alpti jas pamatęs. Tačiau dabar cukinijų pilna, o aš mėgstu sezoninę virtuvę ir stengiuosi naudoti tai, ką dovanoja dabar esantis sezonas, todėl į virtuvę įsileidau ir cukinijas. Bepigu, kai jos jaunutės ir mažutės, tuomet jos tinka visur – ir kaip sudėtinė salotų dalis, ir cukinijų traškučiams gaminti ir dar visai eilei patiekalų, kur ši švelni ir maistinga daržovė puikiai dera. O ką daryti jeigu cukinija tokio dydžio kaip naujagimis ir ją net rankose sunku išlaikyti? Arba jeigu ji nėra ką tik iš lysvės, o jau savaitę ar dvi pastovėjusi podėlyje ir praradusi savo pirminį šviežumą? Viena iš galimų išeičių – tai kreminė česnakinė cukinijų sriuba.

Ir štai kame šios daržovės privalumas: ji po savo storu luobu uždaro turinį, kuris lieka natūraliai apsaugotas, todėl vėsioje aplinkoje gali išsilaikyti gana ilgai. Kaip česnakas, kurio skiltelės gali saugiai tūnoti mėnesiais sauso išorinio sluoksnio apvalkale. Ir štai, atsinešate didelę cukiniją, prapjaunate, iš jos išimate jau dideles ir brandžias sėklas – ką daryti toliau? Skusti žievę, pjaustyti kubeliais ir virti sriubą. Gal net ne virti, o tiksliau būtų lėtai troškinti. Pa-slow-cook-inkim 🙂

Česnakinė kreminė cukinijų sriuba

  • 4 šaukštai sviesto
  • 1 svogūno galva
  • 8-10 česnako skiltelių
  • 600-700g. cukinijos be žievės ir sėklų
  • 1l vištienos arba daržovių sultinio
  • žiupsnelio imbiero miltelių arba aitriosios paprikos (nebūtinai)
  • druskos ir pipirų
  • šviežių kapotų petražolių lapelių papuošimui
  1. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą;
  2. Kai sviestas ims putoti - sumetame ir pakepiname smulkintą česnaką ir svogūną, kol jie taps skaidrūs, bet nepradės ruduoti;
  3. Suberiame kubeliais pjaustytą cukiniją, be odos ir sėklų. Pakepiname ~5min.;
  4. Pilame sultinį ir užvirus sumažiname ugnį iki pačios mažiausios, kad puodas vos - vos burbuliuotų. Lėtai kaitiname 30min;
  5. Išjungiame, leidžiame kiek pravėsti ir susmulkiname blenderiu iki vientisos kreminės masės;
  6. Vėl supilame į puodą, pakaitiname, bet neužverdame;
  7. Paskaniname druska ir juodaisiais pipirais, jei norisi papildomo pikantiškumo - įberiame imbiero ar aitriosios paprikos miltelių;
  8. Pateikiame plačioje sriubinėje lėkštėje papuošdami smulkiai kapotais petražolių lapeliais.

Turbūt nereikia priminti, kad ši sriuba lengvai tampa vegetariška sviestą pakeitus alyvuogių aliejumi, o vištienos sultinį – daržovių sultiniu. O dar ši sriuba labai tinka tiems, kas siekia numesti šiek tiek svorio: ji maistinga, soti, tačiau nekaloringa ir gali būti jūsų dietos draugė.

Štai toks paprastas būdas sunaudoti net ir pagyvenusias cukinijas, kai jos nusibosta visomis kitomis formomis. 🙂