Moliūgai! Dideli ir sunkūs, maži ir simpatiški, įvairiaspalviai ir beuodegiai. Aš manau, kad moliūgai yra tikrieji rudens pranašai. Ir taip yra todėl, kad ruduo prasideda ne sulig kalendoriaus lapeliu ir moksleivių klegesiu mokyklose, o sulig pirmosiomis šalnomis. Iki šalnų šie didieji daržovės-monstrai šildo savo pilvus prieš saulutę, o vos pranešus apie šalnas jie ima keliauti į namus.

Nevykusi pradžia, ar ne? Tačiau ji taip pat nevykusi būtų jei parašyčiau, kad moliūgai – vienmečiai žoliniai šilumamėgiai augalai. Jų vaisiai būna labai įvairaus dydžio, formų ir spalvų, sveriantys nuo kelių šimtų gramų (dekoratyviniai) iki 100 kg. 1986 m. JAV užaugintas moliūgas „milžinas“ svėrė net 302 kg. Moliūgai valgomi tik vi­siškai subrendę. Tai ne tik skani, bet ir ver­tinga daržovė, tikra gamtos dovana. Gana tvirtos konsistencijos moliūgo minkštime yra per 80% vandens, 5-20% angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos, pektinų pa­vidalu), 10-20 mg% vit.C, reikalingo imu­ninei sistemai stiprinti, dėmesiui sutelkti ir gerai nuotaikai palaikyti, randama vit. B,, reguliuojančio nervų sistemos veiklą, B2 ir B6, svarbių baltymų sintezei, B3, reikalingo deguonies apykaitai ląstelėse, tolio rūgšties ir vit. K. būtinų augimui, kraujodarai.

Nėra ką daugžodžiauti apie moliūgus – jie tokie įprasti kiekvieno rudens palydovai, kad mes jų net nepastebime. O kai pastebime – giliai atsidūstame, mat išmesti gaila, o ką nors gaminti jau gaminta ir išgaminta. Duona, pyragas, troškiniai, konservai ir kt. Aš net alaus esu išviręs. O taip, moliūgų alus yra sezoninis ir laba populiarus JAV. Pumpkin ale vadinasi, pasidomėkite.

Bet aš nebūčiau aš jei nesugalvočiau ko nors įdomaus ir naujo. Pasikapstęs internetuose atradau (man) naują receptą ir išbandžiau. Taip, sriubos, žinoma 🙂 Bet ji man patiko, todėl dalinuosi patirtimi su jumis.

Moliūgų sriuba su kokosų pienu

  • 1/2 kg moliūgo be žievės ir sėklų
  • 2 vidutinės morkos
  • 1 svogūnas
  • 1 saliero stiebas arba 1/2 petražolės šaknies
  • 3 skiltelės česnako
  • 400g. skardinė kokosų pieno
  • 1/2 litro daržovių ar vištienos sultinio
  • moliūgo sėklų
  • druskos, prieskoninių žolelių
  • skrudintos baltos duonos
  • alyvuogių aliejaus arba sviesto kepimui
  1. Susmulkintas prieskonines daržoves pakepiname ant vidutinės ugnies su šlakeliu alyvuogių aliejaus arba naudojant sviestą.
  2. Kol daržovės kepa - nykščio dydžio kubeliais susmulkiname moliūgą, beriame į daržoves.
  3. Apibarstome mėgiamais prieskoniniais žalumynais. Aš naudojau džiovintų itališkų prieskoninių žolelių mišinį.
  4. Pakepame moliūgą su daržovėmis 5 min., supilame kokoso pieną ir sultinį, pasūdome, užverdame, verdame ant mažos ugnies 25min.
  5. Kol sriuba verda ant sausos keptuvės paskrudiname moliūgo sėklas, galima kartu paskrudinti ir baltą duoną, supjaustytą nedideliais kubeliais.
  6. Išvirusią sriubą ragaujame ar netrūksta druskos, pilame į plačias lėkštes, apibarstome skrudinta duona ir moliūgų sėklomis, iškart patiekiame.

Sriuba gavosi tiršta, gardi ir tikrai soti. Lėkštės tokios sriubos sočiai vakarienei. Stebėtinai gerai kokoso pienas dera su moliūgais. O svarbiausia – ji kitokia ir nepabodusi. Paprasta, lengvai ir greitai pagaminama, švelni ir guodžianti.

moliūgų sriuba

Tokia sriuba džiaugsis šeimos nariai, ją mielai valgo ir vaikai. Tokią sriubą galima pagaminti šventiškiems savaitgalio pietums ir pavaišinti ja svečius. Kabinkite ją taip, kad šaukšte vienu metu būtų visko – kremišką sriubą maloniai papildo skrudintos sėklos ir duona. Iš recepte išvardinto produktų kiekio pagaminsite sriubos 6 asmenims.