Ši mišrainė yra šviesus mano vaikystės prisiminimas. Įprotis vasario mėnesį merkti svogūnų galvas į vandenį ir daiginti juos laiškams man buvo įskiepytas dar vaikystėje. Mano mama tai darydavo ir kantriai aiškindavo ko reikia, kad svogūnai sudygtų ir suželtų dailiais tvirtais laiškais.

Vaikystėje žiemos buvo gilios, kaip šiemet. Ir labai ilgos. Būdamas vaiku labai laukdavau pavasario ir šviežios žalumos, ne tik aplinkoje, bet ir maiste. Tuomet žalumynai tiesiog pasibaigdavo su pirmomis šalnomis ir rūsyje laikomos daržovės pabosdavo iki gyvo kaulo. Tad dygstantys ant palangės svogūnai būdavo tikras stebuklas ir net dviguba šventė: tiesiog akyse stiebėsi švieži svogūnų laiškai, tartum primindami, kad pavasaris jau ne už kalnų. Ir galimybė juos skinti bei valgyti, mėgaujantis taip pasiilgtų žalumynų skoniu.

Kai svogūnų laiškai užaugdavo pakankamai dideli mama pagamindavo paprastos, bet labai gardžios mišrainės su virtais ryžiais, karštai rūkyta žuvimi ir smulkintais svogūnų laiškais. Tą puikų paprastos mišrainės skonį pamenu iki šiol ir kartais palepinu ja savo šeimą. Tiesa, dabar viskas paprasčiau – šviežių žalumynų ir daržovių galima nusipirkti apskritus metus, tad bet kada galite pasidaryti šios lengvos, maistingos ir sočios mišrainės.

Receptas yra be galo paprastas:

  • išvirkite stiklinę ryžių taip, kad jie būtų birūs, atvėsinkite.
  • iškaulinkite vieną nemažą karštai rūkytą žuvį – nesvarbu kokią, pirkite tą, kurią mėgstate. Aš šiai mišrainei naudoju karštai rūkytą jūrinę lydeką, nes joje visai nėra smulkių kaulų ir ją iškaulinti labai paprasta.
  • žuvies mėsą suplėšykite pirštais nedideliais gabalėliais, sumeskite į dubenį. Ant žuvies suberkite atvėsusius ryžius.
  • nulupkite ir mažais kubeliais supjaustykite vieną ilgavaisį agurką, suberkite į dubenį.
  • susmulkinkite pluoštelį svogūnų laiškų ir saują šviežių krapų lapelių, suberkite į dubenį.
  • įdėkite 2-3 šaukštus majonezo ir viską išmaišykite. Mišrainė paruošta.

Mišrainės papildomai sūdyti nereikia – užtenka druskos, kuri bus žuvyje ir majoneze. Nereikia naudoti jokių papildomų prieskonių.

Galima papildomai įdėti skardinę konservuotų kukurūzų – mišrainė bus gaivesnė. Galima įdėti konservuotų mažųjų žirnelių – mišrainė bus dar sotesnė.

Galima įdėti 3-4 kietai virtus ir kubeliais supjaustytus kiaušinius – mišrainė įgaus papildomo švelnumo ir daugiau baltymų. Tik nedėkite visko iš karto – pasirinkite vieną iš šių priedų 😉

Galima naudoti ne šviežius, bet konservuotus agurkėlius – mišrainė turės mažiau gaivumo, bet daugiau rūgštelės skonyje.

Vienok bazinis jos variantas iš mano vaikystės yra ryžiai, žuvis, svogūnų laiškai ir majonezas. Labai vykęs derinys. Visa kita tėra priedai.

Skanaus! 🙂