Jeigu mėgstate gaminti ir valgyti vieno kąsnio sumuštinukus su žuvimi, tuomet jums verta pabandyti pasigaminti užtepėlę su skumbre. Ji paprasta, pagaminama gana greitai ir yra gan soti, todėl vienam žmogui užteks vieno ar dviejų sumuštinukų. Tiesą sakant daugiau ir neduokite, nes suvalgę tris ar keturi sumuštinukus svečiai pasijus sotūs ir atsisakinės pagrindinių patiekalų 🙂 O juk tai tik šaltas užkandis, skirtas didžiajam alkiui numalšinti 🙂

Užtepėlė su karšta rūkyta skumbre

  • 1 karštai rūkyta skumbrė
  • 2 kietai virti kiaušiniai
  • 2 žali konservuoti pomidorai be sėklų
  • 1 šalotinis svogūnas
  • 1 šaukštas majonezo
  • petražolių ir krapų lapelių
  • šviesios grūdėtos duonos
  1. Skumbrę iškaulinkite ir sudėkite jos mėsą į dubenėlį, susmulkinkite šakute ir išrinkite kauliukus jei liko.
  2. Šalotą, kiaušinius ir pomidorus supjaustykite kuo mažesniais kubeliais.
  3. Žalumynus smulkiai sukapokite.
  4. Visus produktus sumaišykite dubenyje ir pateikite ant skrudintų duonos riekelių.

Man šis derinys labai patiko – kreminė užtepėlės masė tekstūriškai dera su traškiais grūdeliais skrudintoje duonoje. Galima papildomai puošti smulkiomis krapų šakelėmis.

Galima būtų sakyti, kad tai mišrainė su skumbre, bet kaip sakiau – ji labai soti, tokios šaukštais nevalgysi. Ir gana tepi, todėl geriau iš karto ją dėti ant duonučių.

Apie pomidorus. Žinote, būna tokie žali, vos pradėję nokti pomidorai, kurie marinuojami naudojant nemažai acto. Štai būtent tokių ir ieškokite parduotuvėje ar turguje. Beje, tiks ir rauginti, jei turite prabangą jų įsigyti. Juos reiktų pjaustyti kaip paprikas: statote ant lentelės ir peiliu iš šono nupjaunate išorinę pomidoro dalį, palikdami sėklas su kotelio lizdu atskirai. O jau tuomet tiesiog dedate nupjautas juosteles ant lentelės, smulkinate plonais šiaudeliais ir vėliau – kubeliais, tiek mažais, kad savo dydžiu primintų juodos duonos trupinius.

Galima pomidorus keisti kaparėliais, jie irgi turėtų tikti šiam gaminiui.

Apskritai, kuo smulkiau viską supjaustysite, tuo kremiškesnę užtepėlės tekstūrą išgausite. Teoriškai, jei nemokate ar tingite pjaustyti galite išbandyti smulkinimą blenderiu, tuomet išties gausis kremas. Aš mėgstu šiek tiek rupumo, todėl smulkinu peiliu.

Visumoje skonis gana prabangus ir kartu elegantiškas. Tokius sumuštinukus nebūtų gėda pateikti kaip šaltą užkandį šventiniam stalui – kad ir artėjančioms Kalėdoms.

Beje, jei patiko ši užtepėlė, tuomet pabandykite ir silkės užtepėlę. Gal norėsite pagaminti jas abi?