Kaip greitai pagaminti didelį kiekį maisto, kad sočiai ir gardžiai pamaitinti didelį būrį žmonių neretai būna iššūkis daugumai virėjų ir maisto mėgėjų. Gaminti porciją, dviems, keturiems – tai gana įprasta. O jeigu žmonių daug? O laiko – mažai? Ir puodas – tik vienas? Tada gelbsti makaronai. Jie pigūs, visų mėgiami, lengvai ir greitai paruošiami, tinkami daugumai padažų ir suvalgomi su pasičepsėjimu.

Štai jums vienas receptas, kurį išbandžiau savaitgalį – man jis patiko savo paprastumu ir gardumu. Pasidedu jį čia, kad prisiminčiau kai reikės. Ir žinoma – dalinuosi su jumis.

Kreminė pasta su vištiena ir grybais

  • 700g vištos krūtinėlės ar vidiėns file
  • 500g pievagrybių
  • 200g tarkuoto kietojo sūrio
  • 200ml grietinėlės
  • 2 smulkiai kapotų svogūnų
  • 4 smulkintų česnako skiltelių
  • 600-1000ml sultinio
  • 400g pakelis makaronų (tiks bet kurie, ką turite)
  • Taurė baltojo vyno, jei turite
  • aliejaus kepimui
  • druskos, juodųjų maltų pipirų
  • kapotų petražolių pateikimui
  1. Imam didelį puodą, kaičiam ant ugnies, šlakstome aliejumi.
  2. Vištieną pjaustome nedideliais kubeliais, beriame į įkaitusį aliejų.
  3. Sūdome, gardiname pipirais, jei norite - kario prieskoniais.
  4. Maišome, kad neprikeptų ir paskrudus imame lauk, atidedame.
  5. Į puodą beriame česnaką ir svogūną, maišydami kepame ant didelės kaitros.
  6. Pradėjus gelsti beriame smulkintus pievagrybius, maišome, apkepame.
  7. Apkepus pievagrybius pilame vyną ir šiek tiek nugariname, kartu nugramdydami viską nuo dugno.
  8. Grąžiname vištieną su visomis sultimis iš lėkštės, pilame sultinį, kad viską gerai apsemtų.
  9. Beriame makaronus, uždengiame ir verdame nurodytą ant makaronų pakelio laiką, kad makaronai beveik išvirtų.
  10. Kai makaronai būna beveik išvirę pilame grietinėlę, beriame sūrį ir nukaičiame puodą.
  11. Viską maišome iki vientisos masės, kurią apjungia ištirpęs sūris.
  12. Ragaujame, jei trūksta - pasūdome, jei ne - beriame petražoles ir įmaišome.
  13. Dedame į lėkštes ir papildomai užbarstome tarkuotu kietuoju sūriu.

Nurodytas maisto produktų kiekis skirtas patiekalui, kuris sočiai pamaitins 6-8 žmones. Reikia daugiau? Perskaičiuokit pagal poreikį.

Tokį maistą galima gaminti tiesiog katile virš gyvos ugnies ir maitinti gryname ore išalkusius žmones. Visiems patiks.

Tiesa, receptas paprastas, todėl nereikia jame ieškoti aukštosios kulinarijos. Anaiptol, jį galima tobulinti pagal norus ir poreikius. Neturite sultinio? Nebėda – ne visi jo turi, berkite sultinio kubelius, užpilkite vandeniu (geriau verdančiu) ir viskas bus gerai, niekas nepajus esminio skirtumo. Kario prieskonius galite keisti prieskoninėmis žolelėmis. Jei turite laiko – vištą supjaustykite iš anksto, apibarstykite druska su prieskoniais ir leiskite pasimarinuoti bent valandą, bus gardžiau. Gaminate rudenį gamtoje ir jau yra miško grybų? Dar geriau – naudokite juos! Bus tobula!

Makaronai tiks tie, kuriuos turite. Tagliatelle, spagetti tiks kuo puikiausiai! Mėgstate kitus – berkite tuos. Bus gerai! 😉

Vynas tikrai neprivalomas, tiesiog suteikia savitos balansinės rūgštelės. Bet jei jo nėra – praleiskite punktą ir tiek. Galima lašinti šiek tiek Viusterio padažo, jis suteiks pikantiškos rūgštelės.

Kas tikrai svarbu – tai didelė ir patogi mentelė, beveik mentė, kad galėtumėte visa tai patogiai maišyti. Ypač, jei gaminsite dideliame katile virš laužo.

O šiaip – paprasta, pigu, greita, gardu ir sotu. Išbandykite.

Skanaus!