Rugpjūtis – tai dar ir pomidorų mėnuo. Pomidorai… jie visur: dideli ir maži, apvalūs ir pailgi, spalvingi ir kvepiantys. Patys skaniausi ir patys pigiausi metuose. Dar liepą jie nebuvo „tikrai tokie” ir jau rugsėjį jų nebebus tiek daug. Dabar pats pačiausias pomidorų sezonas ir geriausia proga pasigaminti patiekalų su jais. Valgiai taip pat turi savas mados tendencijas ir šiuo metu viso pasaulio virtuvėse karaliauja shakshuoka (tokia kiaušinienė pomidorų padaže). Bet aš turiu ne ką prastesnį pasiūlymą, kuris jums tikrai patiks. Tai šviežių pomidorų sriuba su žuvimi ir krevetėmis, gausiai pagardinta prieskoninėmis žolelėmis, šiek tiek pikantiška ir rūgštoka. Ji ryški, spalvinga, ją mielai valgo ir suaugę ir vaikai, o dažnas valgytojas paprašo ir dar. Ir dar smagu tai, kad ji yra vieno puodo sriuba, vadinasi jos gamybai nereikia įmantrių rakandų ar įrankių, o esant norui galima nesunkiai ją pasigaminti tiesiog katiliuke ant laužo.

Pomidorų sriuba su krevetėmis

  • 1l vištienos sultinio
  • 6 dideli pomidorai
  • 250g. išlukštentų ir sušaldytų krevečių
  • 350g - 400g. žuvies file (aš naudojau lašišą, bet tiks ir menkė ar kita turima žuvis)
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/2 stiklinės nedidelių makaronų
  • 1/2 citrinos
  • 1/2 aitriosios paprikos ankšties be sėklų
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • žiupsnelis smulkinto baziliko, raudonėlio
  • 1/2 arb. šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Pomidorams reikia nulupti odelę ir išpjauti kotukus. Tai paprastai daroma pamerkiant pomidorus 10-20 sekundžių į verdantį vandenį, tuomet jų oda beveik pati nusineria nuo pomidoro. Nulupam odą, išpjaunam kotukus, susmulkinam kubeliais.
  2. Svogūną ir česnaką susmulkinam ir kepam ant aliejaus puode ant vidutinės ugnies. Pasklidus aromatui beriame bazilikus, raudonėlį, papriką ir smulkintą aitriąją papirką. Pamaišom, pakepam dar minutę.
  3. Beriam smulkintus pomidorus su visomis sultimis, pamaišome mentele, kad atšoktų prieskoniai, kurie galėjo prikibti prie puodo dugno. Patroškiname ~5min.
  4. Jeigu pomidorai dar nesukrito - tiesiog švelniai sutriname juos puode. Suberiame krevetes, pilame sultinį, pasūdome ir padidinę ugnį laukiame, kol užvirs.
  5. Kol kaista sultinys - susmulkiname žuvį nedideliais kubeliais, patikriname, kad nebūtų kaulų. Sultiniui užvirus sumažiname ugnį iki vidutinės, beriame žuvį, makaronus ir uždengę puodą verdame sriubą tiek, kiek reikia makaronams išvirti.
  6. Makaronams išvirus į puodą išspaudžiame citrinos sultis, papipiriname ir atsargiai pamaišome, kad žuvis nesubyrėtų. Paragaujame ar nieko netrūksta ir išjungiame ugnį. Leidžiame sriubai pabręsti 10min.
  7. Pateikiame su skiltele citrinos ir šviežia balta duona.

Dar jeigu mėgstate – galima sriubą apibarstyti kapotais bazilikais, arba – krapais, arba petražolėmis. Bazilikai tiks pomidorams, krapai – žuviai pagardinti, o petražolės paskanina krevetes.

Ar pastebėjote? Ši sriuba pradedama klasikinių šviežių pomidorų padažo gamyba: aliejus, paskanintas česnaku, svogūnu ir prieskoniais, kuriame troškinami pomidorai. Tai gardi ir aromatinga bazė, kuri tiks daugumai patiekalų. Galite tiesiog patroškinti 15min, pasūdyti ir išjungti. Turėsite naminį pomidorų padažą, kuris tiks prie makaronų ar picos pagrindui tepti.

O visa kita – itališka klasika: krevetės, žuvis, makaronai. Aitrioji paprika skirta pikantiškumui, saldžioji – spalvai. O pomidorus naudokite tuos, kuriuos turite. Jeigu naudosite skirtingų rūšių pomidorus, tuomet skonis bus dar kompleksiškenis. Svarbiausia kad jie būtų gerai sunokę – tuomet ir skonis bus nuostabus, ir lupsis lengvai ir troškinami sukris net be papildomo trynimo.  Pilnavertiška, sveika, maistinga, lengva ir soti sriuba. Tiks ir lėtiems sekmadienio pietums ir kaip tiesiog vakarienė, kuri sukviečia prie stalo visą šeimą kartu pasidalinti įspūdžiais ir pabaigti dar vieną nuostabią vasaros dieną.