Jeigu jūs mėgstate gerą kiną ir Jack Nicholson vaidybą greičiausiai esate matę 1997m. sukurtą filmą „As Good as It Gets„. Šio klasika tapusio filmo daugelis scenų yra virtę nemirtingomis citatomis, tačiau viena iš jų (tariama Jack’o) skamba taip: „Some of us have great stories, pretty stories that take place at lakes with boats and friends and noodle salad.” (Kai kurie iš mūsų turi puikių istorijų, gražių istorijų, kurioms vieta prie ežerų su laivais, draugais ir makaronų salotomis. – laisvas citatos vertimas). Ši scena tapo tokia kultine, kad net iš jos paimtos Jack’o veido išraiškos ilgainiui tapo animuotais memais.

Man pasirodė įdomus faktorių derinys – ką bendra turi ežerai su laivais ar valtimis, draugai ir makaronų salotos? Kodėl jos ir kas jos tokios po galais? Mums, neišmanėliams, kino industrija yra įteigusi, kad Amerikietiškos makaronų salotos = Mac’n’Cheese = makaronai su sūrio padažu. Apie ką visa ši kalba?

Pradėjau domėtis daugiau ir detaliau. Tuomet sužinojau, kad šios salotos yra iš esmės makaronai su padažu, tačiau receptą (labiausiai tikėtina – nors yra manančių, kad jos buvo sukurtos Amerikoje) į Ameriką atsivežė italai emigrantai ir jis tapo toks populiarus, kad tapo neatsiejamu garnyru BBQ patiekalams. Kas yra BBQ? Tai visų pirma geras oras, gera kompanija, neįpareigojantys pokalbiai apie nieką ir geros emocijos. Tai – gerai praleistas laikas. O dar BBQ – tai ir American Macaroni salad! Tai reiškia, kad yra tiesiog geros nuotaikos ir malonių potyrių sinonimas.

Kas gi tos taip vaizdingai įpintos makaronų salotos? Pasirodo paprastai ir greitai paruošiamas garnyras, kurio gamyba iš esmės trunka tiek, kiek verda makaronai.

Gamyba

Puode užvirkime ~1,5l pasūdyto vandens, suberkime 400g. makaronų (aš makaronų neturėjau, todėl viriau fusilli, makaronai – tai trumpi, riesti vamzdeliai) ir virkime tiek laiko, kiek nurodo gamintojas.

Dar receptas reikalauja, kad smulkiais kubeliais sukapotume nedidelę raudonojo svogūno galvą ir pamerktume ją į šaltą vandenį.

Kol makaronai verda trumpais šiaudeliais supjaustykime 100g. saliero (tinka stiebai, bet aš pjausčiau šaknį, man jos skonis malonesnis) ir 150g. mažųjų pomidoriukų. Suberkime į dubenį, pabarstykime trupučiu druskos (idant pomidorai paleistų savo sultis) bei nedideliu kiekiu kapotų petražolių lapelių.

Tai neilgai trunkanti procedūra, makaronai dar tikrai nebus išvirę – kol turime laiko galime pasigaminti padažą. Jam reikės, kad viename inde sumaišytumėte šiuos produktus:

  • 100ml majonezo (rinkausi Hellmann’s, jūs naudokite tą, kurį mėgstate).
  • 3 šaukštų grietinės
  • 3/4 šaukštelio garstyčių
  • 1 šaukštelio cukraus
  • 1,5 šaukšto obuolių acto
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Visa tai išmaišome inde tol, kol nelieka cukraus kruopelių ir einame nukošti makaronų – jie jau matyt bus išvirę. Makaronus nukoškime kiaurasamčio pagalba ir perliekime šaltu vandeniu, idant jie atvėstų ir neliptų tarpusavyje. Nukratykime vandens likutį ir berkime juos į dubenį pas salierus su pomidorais. Dar nupilkime vandenį nuo svogūno ir jį užberkime ant makaronų. Supilkime padažą ir viską išmaišykime.

Nebijokite, jei pasirodys, kad padažo pernelyg daug – makaronai neilgai trukus sugers jo perteklių. Tačiau kartu jie pasidengs padažo skoniais ir šauniai derės su salierais bei pomidorais.

Ir išties, receptas nemelavo – tai greitai pagaminamos lengvos ir kreminės salotos, kurios gali būti puikus priedas prie mėsos kepsnių ant grotelių. Ypač jei tai šviesi, liesa mėsa.

Pasigaminkite šių salotų žiemą, paragaukite, jei patiks – žinosite ką gaminti vasarą.

Skanaus!