Majonezas yra vienas iš populiariausių šaltųjų padažų, kasmet jo pagaminama ir suvartojama tūkstančiai tonų visame pasaulyje. Tačiau majonezas turi vieną esminį trūkumą: jis labai kaloringas, mat didžiąją majonezo dalį sudaro aliejus. Ir štai čia mes gauname pinkles, mat paprasto (gryno) aliejaus kaži ar šaukštą išgertume, o štai aliejų majonezo pavidalu galime (ir vartojame su malonumu) šaukštais su kaupu. Tiesą sakant ir kebabas yra priskiriamas greito – nesveiko maisto kategorijai tik dėl majonezinių padažų ir bulvyčių fri. Pašalinkit šiuo du elementus iš kebabo ir gausite sveiką, rekomenduotiną maisto patiekalą.
Tad ką daryti, idant nereikėtų atsisakyti to kas taip skanu, nors nebūtinai labai sveika? Šią problemą skirtingais kampais sprendė įvairūs šefai kol galop šią vasarą internetuose viralu (šiuo atveju virusiniu, ne termiškai apdorotu) sprogo receptas, kuomet gaminamas majonezas be aliejaus ir naudojant virtus kiaušinius. Kas aš toks, kad neišbandyčiau šio populiariaus reiškinio!
Gamyba
- Išverdam kietai 5 vištos kiaušinius. Atvėsinam, nulupam.
- Į blenderio indą dedame 3 virtus kiaušinius, 2 kiaušinių baltymus, šaukštelį garstyčių, šiek tiek druskos ir šlakelį citrinų sulčių bei įpilame 70ml šalto vandens.
- Blenderio dėka viską suplakam į vienalytę masę.
Tai tiek tos gamybos. Gavom darinį, primenantį majonezo struktūrą. Ragaujam…
Ar tai majonezas? Techniškai – ne. Mat majonezas visų pirma yra emulsija, o šio padažo aš negalėčiau pavadinti emulsija.
Ar tai atitinka majonezo skonį? Ginčytinas faktas, mat majonezo versijų gali būti visokių ir galimai egzistuoja panašus skoniu į šį. Be to, visada galima keisti skonį, manipuliuojant prieskoniais ir jų kiekiais.
Ar šis padažas atitiks majonezą? Nevisur. Vargu ar bus gera baltoji mišrainė, jei vietoje majonezo naudosite šį padažą. Vienok šis padažas puikiai tiks, jei jį patieksite su virtu jautienos liežuviu. O jei į blenderį gaminant įdėsite šaukštelį krienų – bus visai tobula!
Šis padažas tiks burgeriams, kebabams ar tiesiog sumuštiniams / susuktiniams kur naudojamas majonezas.
Ši padažas tiktų kaip užtepelė vieno kąsnio užkandžiams. Žodžiu jis nėra beviltiškas. Ir turi vieną esminį privalumą prieš majonezą – jis gausus baltymų ir kur kas mažiau kaloringas. O dar žinant faktą, kad baltymai sunaudoja ~20% savo suteikiamos energijos tam, kad būtų suvirškinti gauname superinį pakaitalą siekiantiems maistingo kalorijų deficito.
Pasimėginkit, labai gali būti, kad rasite pritaikymą šiam padažui. Ypač, jei turite noro suvartoti kiek mažiau kalorijų nei iki šiol.
Skanaus!