Žvarbus rudeninis ruduo nubarstė nuo medžių paskutinius lapus. Tačiau ant obelų šakų liko kabėti vienas – kitas žieminis obuolys. Arba gali būti, kad atidarėte dėžę, kur saugote nuskintus obuolius žiemai ir pastebėjote, kad vieno – kito obuolio šonas ima pūti. Ką daryti su tokiai obuoliais? Visi obuolių, obuolių pyragų, blynelių su obuoliais ir visų kitų obuolinių dalykų jau atsivalgė, o išmesti – gaila. Juk savi, auginti, skinti, stropiai saugomi. Naudokite tokius obuolius obuolių padažui. Jis pagaminamas gana paprastai ir greitai, o sudėjus į stiklainius gali būti saugomas ilgai, kaip ir bet kurie kiti konservuoti produktai.

Paimkite 15-20 obuolių. Rinkitės bet kuriuos turimus, bet būtų gerai, kad bent pusę viso kiekio sudarytų Antaniniai, ar kiti rūgštesni obuoliai. Padažas turės turtingesnį skonį.  Nulupkite jiems žievelę ir nupjaukite minkštimą. Man toks obuolių paruošimo būdas atrodo greitesnis, nei pjaustyti sėklalizdžius. Nupjaustau keturis šonus ir stačiakampio formos graužtuką metu be gailesčio lauk. Minkštimus sutarkuokite stambia tarka (ar reiktų sakyti trintuve? Bet juk netriname – tik tarkuojame 🙂 ). Tada tarkuotus obuolius sudėkite į puodą. Suberkite šaukštą cukraus, šaukštelį druskos, įdėkite cinamono lazdelę. Jei mėgstate – įberkite šiek tiek tarkuoto muskato riešuto. Įpilkite stiklinę vandens, nors dar geriau būtų, jei įpiltumėte stiklinę natūralių sulčių. Juk prisigaminote šiemet sulčių? Ne? O tai kas tuomet stovėjo tose ilgiausiose eilėse prie spaudyklų? Tikrai ne jūs…?

Puodą užkaiskite pamaišydami, kad tarkiai nepriliptų prie dugno ir neimtų skrusti. Puodui užvirus sumažinkite kaitrą ir kartais pamaišydami troškinkite obuolius 20-30min. kad jie taptu visiškai minkšti ir tirpstantys burnoje. Aš šį padažą gaminu savo išmaniąjame greitpuodyje, todėl gamybos procesas trunka 5min. aukšto slėgio režimu. Tada išjungiu viską ir leidžiu garui išeiti savaime, tas užtrunka ~15min. Nukaiskite puodą, leiskite jam pravėsti ir naudokite padažą savo reikėmės dabar arba supilkite į pasterizuotus stiklainius ir padėkite vėsiai. Štai toks bazinis obuolių padažo receptas.

obuolių padažas

Kam reikia tokio padažo, paklausite jūs? Jis yra žiemiškos sezoninės virtuvės sudėtinė dalis, kuriant guodžiančius patiekalus, ypač Kalėdiniu laikotarpiu. Naudojant šį padažą jūsų namuose pasklis obuolių ir cinamono aromatas, sukurdamas ypatingą jaukumo jausmą.

Tačiau pagrindinė šio padažo paskirtis yra maisto gaminimui. Nesaldi padažo versija, kokią pasigaminote dabar gali būti naudojama mėsos troškinimui. Įpilkite į indą padažą, įdėkite pasūdytą ir paprieskoniuotą gabalą mėsos ir ištroškinkite orkaitėje. Bus nuostabi byranti mėsa ir gardus derantis rūgštokas padažas.

Dar galima į tokį padažą merkti šviežias kiaulienos dešreles. Merkite dešreles iki pusės, tuomet jų apatinė dalis išvirs padaže, o viršutinė dalis apskrus ir taps traški.

Padažą galima gardinti aitriąja paprika, tuomet jis taps aštrokas ir pikantiškas.

Galima padažą gardinti spanguolėmis. Jų dabar apstu parduotuvių šaldikliuose. Suberkite į obuolius 500g. šaldytų spanguolių ir jos išvirs bei pasklis po padažą virimo metu. Taip gausite raudoną padažą, nuostabiai tinkantį paukštienos patiekalams gardinti. Kepta višta, antis, žąsis – jis tiks daugumai patiekalų.

Galima padažą papildomai pasaldinti ir naudoti gardinant mielinius blynelius.  Dedate į lėkštę karštus blynelius, apipilate karštu, kvepiančiu cinamonu, obuolių padažu ir ant viršaus uždedate šaukštą grietininių ledų. Su vienu  – kitu šlakeliu klevų sirupo. Kas atsilaikys prieš tokią pagundą?

obuolių padažas

Obuolių padažas

  • 15-20 nuluptų ir stambiai sutarkuotų obuolių
  • 1 stiklinė vandens arba obuolių sulčių
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 cinamono lazdelė.
  • Malto muskato riešuto
  1. Viską dedame į puodą ir užkaičiame.
  2. Pamaišome, kad tarkiai nepriliptų prie dugno.
  3. Užvirus sumažiname kaitrą ir troškiname 20-30min. ant mažos ugnies.
  4. Arba - 5min. greitpuodyje.
  5. Išimame cinamono lazdelę, naudojame pagal poreikį arba supilame į stiklainius ir saugome vėsiai iki pusės metų.