Įsibėgėjusi vasara ir karščius keičiantys lietūs lepina savo dėmesiu daržuose augančias daržoves bei prieskonines žoleles. Viskas šviežia, trašku, ką tik nuskinta ir atvežta iš gretimo ūkio – nes dabar nebūtina gabenti daržovių per pusę pasaulio, šiuo metų laiku jų pilna ir Lietuvoje.
Tokios daržovės yra vienas malonumas akims ir pilvui. Jos dailios, gardžios, sultingos. Užtenka prismulkinti mėgstamų daržovių į dubenį, užpilti geru naminiu padažu ir lengvi priešpiečiai ar vakarienė jau paruošta.
Ir padažas čia esminis sėkmės momentas, mat nuo jo priklausys ar salotos bus klampios ir nykios ar priešingai – gardžios ir įspūdingos. Štai jums keli receptai vasariškų padažų salotoms.
Graikiško jogurto padažas
Graikiškas jogurtas yra turtingas baltymais, tačiau nėra toks riebus kaip grietinė todėl puikai tinka lengvų padažų gamybai.
Į blenderio indą ar tiesiog stiklainį su dangteliu įdėkite:
- 2 šaukštus nelabai riebaus majonezo
- 3 šaukštus su kaupu graikiško jogurto
- šaukštelį Dižono garstyčių
- šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų
- 3 šaukštus vandens
- įberkite smulkiai kapotų prieskoninių žolelių – tų, kurias turite po ranka.
Viska gerai išplakite, kad sudėtinės dalys gerai pasklistų tarpusavyje. Stiklainį užtenka uždengti dangteliu ir gerai viską pakratyti, tarsi gamintumėte mėgiamą kokteilį šeikeryje.
Šlakstykite šiuo dažau šviežiai supjaustytas daržoves ir nedelsiant patiekite.
Balzamiko acto ir klevų sirupo padažas
Dar vienas paprastas, greit paruošiamas, bet labai originalus padažas.
Jam reikės šių produktų:
- 6 šaukštų lengvo skonio alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto balzamiko acto
- 1 šaukšto Dižono garstyčių
- 1 šaukšto klevų sirupo.
Uždengiam dangtelį, suplakam it kokteilį ir šlakstome salotas. Lengva, greita, gardu.
Citrusinis bazilikų padažas
Mėgstantiems bazilikus yra dar vienas receptas, kuris labai gaivus ir lengvas, bet jo gamybai reikės kiek daugiau produktų ir rankinio blenderio.
Į indą dėkite:
- puokštelę bazilikų šakelių
- šaukštą Dižono garstyčių
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
- supilkite vieno apelsino ir vienos žaliosios citrinos sultis
- įpilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus
Indo turinį susmulkinkite rankiniu blenderiu, kol bazilikai tiesiog taps žalsva dailia mase be gabaliukų. Naudokite iškart lapinių salotų apšlakstymui.
Štai kiek gaivių idėjų jūsų vasaros virtuvei. Būtinai viską išbandykite, kol dar vasara nesibaigė – ji nesitęs amžinai.
Skanaus!