Besikalbant su draugais ar bičiuliais apie maistą neretai paklausiu – kur semiesi įkvėpimo maisto gamybai? Ir nekukliai pasiteirauju – ar skaitai tai, ką rašau aš? Ir jei ne – kodėl? Ir štai tada gaunu įvairiausių komentarų, kurie padeda man tęsiant šio tinklaraiščio temas ar kuriant naujas.

Vienas komentaras man itin giliai įstrigo ir privertė susimąstyti. Kai paklausiau „ar skaitai?” gavau atsakymą „kartais, bet retai”, kai paklausiau „kodėl retai” – gavau labai įdomų atsakymą „o pas tave yra patiekalų, kuriuos galėtum pagaminti greitai ir nesudėtingai? Koldūnai nesiskaito!” Ir tai privertė mane susimąstyt. Juk galima ilgai triūsti ties kulinarinėmis plonybėmis, bet tam reikia nusiteikimo, laiko ir noro. O kai parleki vakare namo pavargęs, alkanas kaip šuo ir dar šeima jau suka ratus aplink šaldytuvą – nėra kada demonstruoti aukštosios kulinarijos. Reikia karšto, skanaus ir gardaus maisto dabar. Per 15 minučių. Nes dar laukia krūva namų reikalų bei pareigų, kuriomis taip pat reikia pasirūpinti. Todėl būtent tokiems skubantiems ir išalkusiems bus skirtas šis įrašas: kaip pasigaminti maisto nesugaištant begalės laiko.

Padažų kategoriją pasirinkau tyčia, nes būtent padažas bus kertinis šio patiekalo aspektas. Visa kita suksis aplink jį. Taigi pradžioje kaip gaminamas padažas, vėliau – visas vakarienės patiekalas.

Stroganovietiškas padažas

  • 1 didelė svogūno galva
  • 2-3 rauginti agurkai
  • 200-300g. pievagrybių arba keli džiovinti baravykai
  • 200ml grietinėlės
  • 100ml pieno
  • šaukštas miltų
  • šaukštelis garstyčių
  • šaukštelis pomidorų pastos
  • druskos / juodųjų pipirų
  • aliejaus kepimui
  1. Svogūną supjaustome pusžiedžiais ir kepame ant įkaitusio aliejaus kol taps tamsiai auksinės / gintaro spalvos
  2. Beriame riekelėmis pjausytus pievagrybius, kepame kol ims ruduoti
  3. Beriame 2-4cm ilgio šiaudeliais pjaustytus agurkus, pakepiname pusę minutės pamaišydami.
  4. Į pieną beriame miltus, išmaišome, kad neliktų gumuliukų.
  5. Į keptuvę pilame grietinėlę, pieną su miltais.
  6. Dedame garstyčias, pomidorų pastą.
  7. Jei turime džiovintų baravykų - sumalame blenderyje ar kavamalėje iki miltų ir suberiame į keptuvę.
  8. Pasūdome, papipiriname ir viską išmaišome kad produktai pasiskirstytų tolygiai bei palaukiame kol užvirs.
  9. Jei per tirštas padažas - įpilame dar šiek tiek pieno.
  10. Nukaičiame kai padažas ims burbuliuoti ir naudojame patiekalams gardinti.

Tokio padažo paruošimas užtrunka 5-7 minutes su visais pasiruošimais. Ir jis visiškai „Stroganovietiškas” – jame grietinėlė, grybai, rauginti agurkai ir garstyčios. Ir nenaudokite marinuotų agurkų – tik raugintus! Marinuojami yra acte ir jis jums sugadins visą padažo struktūrą.

Pievagrybiai čia irgi nėra labai svarbūs, jeigu turite džiovintų baravykų. Sumalus juos į miltus jie tampa fantastišku prieskoniu! Suteikia patiekalui ir intensyvų grybų aromatą ir skonį. Taigi, grybų  miltai bus kur kas geriau, nei tiesiog švieži pievagrybiai.

Vakarienės konstravimas: nusiperkat vištienos – krūtinėlės ar šlaunėlių mėsos be kaulo, supjaustot juostelėmis, šiek tiek pasūdot ir kelias minutes pakepat, kad imtų skrusti ir taptų auksinės spalvos. Vištiena iškepa per kelias minutes, ilgai neužtruks. Atidedat į šoną ir toje pačioje keptuvėje gaminate padažą. Kai padažas bus paruoštas – sudedat į jį pakeptą vištieną, išmaišot, kad apsiveltų padažu bei vėl sušiltų ir štai jums beveik Straganovietiška vištiena. Lygiai taip pat sėkmingai galima naudoti kalakutieną, kiaulienos nugarinę ar net žuvį (tik be odos, stambius file gabalus).

O jeigu maisto gamybą pradėsite nuo to, kad į puodą įpilsite karšto vandens ir pastatysite šone ant viryklės, tai begaminant jis užvirs ir jame sėkmingai išvirs makaronai ar kubeliais pjaustytos bulvės. Tai savarankiškas procesas, kuriam nereikia didelio dėmesio bei priežiūros ir jis neužtrunka ilgai.

Štai taip, per 15 daugiausiai 20 minučių pagaminsite gardų ir sotų patiekalą visai šeimai. Dėkit į lėkštes, užbarstykite kapotais prieskoniniais žalumynais ir tiekite į stalą. 
Skanaus!