Šis padažas yra šaltoji žalėsių bomba vasaros patiekalams. Jį naudoja maisto furgonų pardavėjai karštiems sumuštiniams, sumuštiniams su plėšyta mėsa ir kitiems greitojo maisto patiekalams gardinti. Aš manau, kad šis padažas, kuris iš esmės yra skystos salotos, galėtų būti puikus pagardas ant žarijų keptai mėsai, todėl pasidedu jį čia, idant nereiktų toli ieškoti šiltojo sezono metu.
Proporcijos yra tokios:
3 puokštelės kalendrų lapelių
2 puokštelės laiškinių česnakų
2 puokštelės laiškinių svogūnų
1 avokado minkštimas
2 žalieji aitrieji pipirai
3 laimų sultys
100ml alyvuogių aliejaus
100ml majonezo
druskos, klevų sirupo – pagal skonį. Dėkit, ragaukit, dar dėkit jei reikia. Klevų sirupą galima keisti medumi. Tikslas – pasiekti rūgštumo, sūrumo ir saldumo balansą.
Gamybai reikės virtuvinio blenderio. Ne rankinio o to, kuris turi talpų stiklinį indą. Į jį supilame laimo sultis ir porcijomis dedame nuplautus žalumynus – jie smulkinami pavirs į košelę ir susitrauks. Žalumynus dedame su visais koteliais, jie irgi susimals. Tik iš pipirų reiktų išimti sėklas ir nupjauti jų uodegėles.
Sumalus žalėsius pilame aliejų, sūdome, pilame šiek tiek klevų sirupo ar medaus ir dedame majonezą. Gausime ryškiai žalią, kreminės konsistencijos padažą. Kiekis nemažas, ~1l, todėl jei neketinate jo sunaudoti greitai – atatinkamai mažinkite proporcijas.
Tai toks įdomus ir daug žadančio padažo receptas, laukiam vasaros ir testuojam 🙂