Yra toks posakis: rugpjūtį šašlykas niekada nebus toks skanus kaip sausį. Ir tame yra nemažai tiesos: per trumpą vasarą grilinam kiek galim, kol ant žarijų keptas maistas nusibosta. Tada ateina darganotas ruduo ir ilgainiui vėl pasiilgstame to sultingos, dūmu kvepiančios, burnoje byrančios mėsos skonio. Taip, kurti grilių tokiu oru atrodytų nesmagu ir kiek keista. Tačiau mes turime orkaites ir žiema nėra priežastis atsisakyti bbq stiliaus patiekalų. Šį kartą – universalus patarimas kaip pasigaminti bbq šonkaulių orkaitėje.

Pradžioje – gamybos eiga trumpai ir dalykiškai. Jums reikės mėsingų kiaulienos šonkaulių. Ne šiaip mėsos juostelėmis sujungtų kauliukų o normalių, mėsingų šonkaulių, kurių juostos storis bent per du pirštus. Pirkit dvi ar tris delno pločio juostas, tai bus 1,5-2kg, priklausomai nuo mėsos kiekio ant kaulų. Nepjaustę juostas sudėkite į puodą, susukdami jas ratu ir užpilkite marinatu. Marinatas gaminamas 1l vandens ištirpdžius 80-100g drukos, 50g cukraus, vienos citrinos sultis ir sutraiškius arba smulkiai sukapojus kelias skilteles česnako. Išmaišom ir supilam ant šonkaulių, kad pilnai apsemtų. Puodą uždengiame ir pastatome vėsiai (į šaldytuvą ar balkoną) marinuotis 2-4 paroms. Per tiek laiko mėsa įsisūdys, įsigers česnako skonio ir aromato bei suminkštės nuo citrinų sultyse esančios rūgšties.

Taip marinuotus šonkaulius nusausiname ir dedame į kepimo indą. Kartu įmetame kelias skilteles česnako bei įpilame pusę stiklinės vandens.

Indą sandariai uždengiame aliuminio folija ir statome į +120C orkaitę ir ramiai paliekam 6-7 valandoms ramiai šusti.

Prabėgus šiam laikui indą išimame, o orkaitę perjungiame į maksimaliai karštą grilio režimą. 250C ar daugiau. Kol orkaitė įkais naujam darbiniam režimui šonkaulius atsargiai perdedame ant orkaitės grotelių. Perdedame atsargiai, prilaikydami mentelėmis, nes kaulai turėtų kristi iš mėsos, o mėsa byrėti nuo savo svorio. Groteles dedame ant orkaitės skardos, kad tai kas nuvarvės ir liktų skardoje išvengiant eilinio orkaitės valymo. Mėsą aptepame bbq padažu ir su visomis skardomis pašauname į orkaitės vidurinę lentyną. Padažas pradės putoti ir ilgainiui ims ruduoti – labai gerai, būtent to ir reikia. Neskubėkim jo traukti lauk, tegul bent kampuose pajuosta. Karamelizuotas bbq padažas yra pusė bbq patiekalų skonio. Kai padažas ims juoduoti – traukiame viską lauk, gausiai aptepam antrą sluoksnį ir vėl pašaunam į orkaitę. Kai vėl ims juoduoti traukiam šonkaulius iš orkaitės ir orientuojamės pagal situaciją: jeigu dar liko padažo ir kantrybės – tepam trečią sluoksnį, jeigu ne ir seilėtekis ima viršų – atsargiai perkeliame šonkaulių juostas ant medinės lentelės ir supjaustome po vieną kauliuką. Siekiant pilno autentiškumo ir gastronominės palaimos patiekiame juos su coleslaw salotomis ir keliomis skiltelėmis laimo.

Biri ir sultinga mėsa, kuriai pagardą suteikia karamelizuotas bbq padažas. Viskas gana paprasta ir aišku, tiesiog imlu laikui ir reikalauja kantrybės bei suplanavimo. Norite šonkaulių ir alučio su draugais penktadienio vakare? Ruoštis reiks pradėti jau antradienį ar trečiadienį. Geroji šios technologijos pusė yra galimybė jos dėka pasiruošti pulled pork’o ir naudoti burgerių užtaisui vakarėlio metu. Galima keisti marinato sudedamąsias dalis arba papildyti jas mėgiamais prieskoniais. čia reiktų suprasti, kad mėsos skonis bus toks, kokį ji gaus iš marinato. BBQ padažas tėra glazūra, priedas prie bendro skonio.