Metų pabaiga. Šiuo metu visi apžvelgia praėjusius metus, dalinasi pasiekimais, potyriais ir atradimais. Tuo, kas buvo šauniausia šiais nepaprastais metais.

Aš irgi turėjau nemažai kulinarinių atradimų bei patirčių. Bet noriu pasidalinti ryškiausia (man) nauja patirtimi ir atradimu. Tai juodieji serbentai. Taip taip, ta pati tamsi, rūgštoka uoga, kuri kupina naudingų medžiagų ir vitaminų, bet nėra labai mėgiama, mat dabar yra kur kas gardesnių ir madingesnių uogų nei juodieji serbentai. Jų daug nesuvalgysi šviežių, iš jų išvirtos uogienės valgomos paskutinės na ir t.t.

Vienok aš esu tikras, kad perskaitę šį įrašą iki pabaigos jūs vėl pamėgsite juoduosius serbentus ir gal būt netgi pasisodinsite kelis naujus krūmus pavasarį. Ir štai kodėl – juodieji serbentai yra absoliučiai fantastiški viskuo, kas jiems auga virš žemės – kalbu apie stiebus, lapus, žiedus ir uogas.

Visų pirma apie stiebus ir lapus: jeigu esate pirties mėgėja(s) jūs tiesiog privalote bent kartą išbandyti juodųjų serbentų vantas. Kai išbandysite jūsų gyvenimas nebebus toks kaip anksčiau ir jūs sakysite „kodėl aš to niekada nesugalvojau pabandyti anksčiau!!!”. Nepasakosiu detalių, nenoriu atimti atradimo džiaugsmo. Bet jūs privalote tai išbandyti. jei neturite daug juodųjų serbentų, tuomet tiesiog nukirpkite bent kelias šakeles ir įpinkite jas į kitas vantas, jau bus nemenkas aromaterapinis efektas.

Kita fantastiška juodųjų serbentų dalis yra jų uogos. Tuomet, kai pavasaros viduryje sunoksta jų uogos prisiminkite posakį „ruošk roges vasarą” ir pradėkite ruoštis Kalėdoms.

Nuskinkite uogas, nurinkite kotelius, nuplaukite šaltu vandeniu ir leiskite nuvarvėti. Tuomet jas pasverkite ir žinodami svorį pagal jo proporcijas pagaminkite trauktinę.

Proporcijos paprastos: 2 dalys serbentų 1 dalis cukraus 2 dalys džino.

Imkite talpų, sandariai užsidarantį indą – aš naudoju didelius stiklainius. Suberkite uogas, užpilkite jas cukrumi ir džinu. Dar įdėkite lazdelę cinamono. Uždenkite stiklainius ir padėkite į tamsią vėsią vietą… bent 3 mėnesiams. Tai – mažiausias laikotarpis. Geriausia juos taip laikyti bent pusmetį. Tad esant juodųjų serbentų derliui rezultatą gausite kaip tik per Kalėdas. Stiklainius laikau vėsiame rūsyje, kartais praeidamas pro šalį juos papurtau, mat cukrus tirpsta labai lėtai. Bet iki Kalėdų jis tikrai būna ištirpęs, o trauktinė būna įgavusi sodrų prinokusios vyšnios spalvą.

Nukoškite skystį ir teikite kaip gėrimą prie desertų per Kalėdas. Tai nuraus stogą visiems jūsų svečiams, aš pažadu.

juodųjų serbentų džinas

Aš su įvairiomis užpiltinėmis ir trauktinėmis eksperimentuoju daugiau kaip 10 metų ir šis gėrimas yra geriausia, ką kada nors esu ragavęs iš trauktinių srities. Išties.

Beje, tai nėra mano unikalus išradimas. Šį gėrimą britai gamina jau daugiau nei du šimtmečius, tam tikruose Anglijos regionuose jis yra tradicinis Kalėdinis gėrimas. Ir paragavęs aš suprantu kodėl.

Jeigu kitą vasarą prisiminsite šią mano rekomendaciją – pabandykite pasigaminti ir jūs. Reikės šiek tiek kantrybės, bet tai to verta. Beje, nesirinkite brangaus džino, jis nėra čia svarbiausias. Šiame gėrime juodieji serbentai groja pirmuoju smuiku, o džinas tėra bazė, kuri šauniai papildo, bet nedominuoja bendroje skonio paletėje.

Ir šiukštu neišmeskite uogų! Iš jų galima iškepti puikų juodųjų serbentų pyragą! Arba – užberti keliais šaukštais cukraus ir maišant pakaitinti prikaistuvyje ~10min, taip gaunant sirupą su uogomis kaip užpilą ant šokoladinio braunio. Jis irgi yra labai Kalėdiškas desertas. Niekada negaminote? Labai paprasta:

Šokoladinis braunis

  • 300g juodojo šokolado
  • 200g sviesto
  • 6 kiaušiniai
  • 200g cukraus
  • 100g miltų
  • šiek tiek druskos
  1. Šokolado ir sviesto gabalėlius ištirpdykite inde ant verdančio vandens vonelės, išmaišykite, atidėkite pravėsti.
  2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi ir druska.
  3. Maišydami supilkite pravėsusią šokolado masę.
  4. Maišydami suberkite prasijotus miltus.
  5. Gerai išmaišytą masę supilkite į popieriumi išklotą tortų kepimo formą ir kepkite +190C orkaitėje 25min.
  6. Išėmus leiskite atvėsti, pateikite užlieję juodaisiais serbentais sirupe, užbarstę cukraus pudra.
  7. Tinka kartu pateikti grietininių ledų.

Net man, kuris nelabai draugauja su miltais ir konditerija, šis braunis pavyko iš pirmo karto. Ir kartu su serbentų džinu sukūrė tobulą deserto derinį. Labai gardu, išties.

juodųjų serbentų džinas

Tiesa, braunio neperkepkite – jis turi būti drėgnas ir sodrus. Tad čia tinka taisyklė geriau nedakeptas, nei perkeptas. Užsidėjo švelni plutelė ant viršaus ir traukite jį lauk. Neperlaikykite.

Na ir dar keli pagiriamieji žodžiai juodiesiems serbentams:

  • Arbatai paprastai naudojama juodųjų serbentų džiovintos uogos ar džiovinti lapai, kuri yra puiki alternatyva žmonėms, norintiems nustoti vartoti kofeino turinčius gėrimus.
  • Per dieną suvartojus 50 g serbentų uogų yra visiškai patenkinamas vitaminų C ir P poreikis.
  • Juoduosius serbentus naudinga valgyti tiems, kurie dažnai viduriuoja ar yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
  • Juodieji serbentai pagerina kepenų, inkstų ir net kasos funkcijas.
  • Teigiamai veikia bei palaiko garbaus amžiaus žmonių protinę veiklą ir neleidžia jai susilpnėti.
  • Juodieji serbentai mažina galvos, sąnarių skausmus.
  • Juoduosiuose serbentuose gausu chlorogeno rūgšties. Ji – galingas antioksidantas, saugo nuo virusų ir bakterijų ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Atraskite šią uogą iš naujo. Ji – nuostabi viskuo, ką turi savyje. Ir tinkamai paruošus – gali būti labai gardi.