Tuomet, kai kelinta savaitė iš eilės Lietuvą alina karšti orai – nejučia imi dairytis o kaip gyvena tos šalys, kurioms tokios karštos vasaros yra įprastas reiškinys.

Ir besidairydamas aptinki įvairių smagių gyvenimo papročių ar įpročių, valgių ar kai šiuo atveju – gėrimų. Tinto de Verano – iš Ispanijos kilęs kokteilis yra mano šios vasaros atradimas ir favoritas.

Tinto de Verano atsirado Ispanijoje XX amžiaus pradžioje. Manoma, kad jį pirmą kartą sukūrė barmenai Madride, norėdami pasiūlyti gaivų gėrimą karštomis vasaros dienomis. Kokteilis greitai tapo populiarus visoje Ispanijoje ir šiandien yra laikomas vienu iš labiausiai paplitusių vasaros gėrimų šalyje.

Jis gaminamas sumaišant vieną dalį raudono ispaniško vyno su dviem dalimis vietinio populiaraus gazuoto gėrimo La Casera. Mūsų krašte jo nėra, tačiau rekomenduojama jį atkartoti skiedžiant Sprite arba 7-Up lygiomis dalimis su paprastu gazuotu mineraliniu vandeniu.

Dabar apie gamybą. Galimi du būdai: pretenzingas ir paprastasis.

Pretenzinguoju atveju yra pasigaminimas citrinos ir laimo sirupas, kuris pilamas į kokteilių plaktuvą su ledo kubeliais. Tada pilamas vynas ir šlakelis sauso vermuto. Viskas švelniai suplakama ir atvėsinama. Nukošiama į taurę su ledo kubeliais, užpilama dvi dalys La Casera ir patiekiama su griežinėliu citrinos.

Paprastuoju atveju užtenka į bokalą dėti ledo kubelius, pilti vieną dalį pigaus raudono ispaniško vyno, vieną dalį gazuoto mineralinio ir vieną dalį 7-Up ar Sprite. Pateikti su griežinėliu citrinos.

Gaivu, gardu, atsargu dėl nedidelio alkoholio kiekio. Gavina. Išbandykit ir jūs.