Teko girdėti egzistencinį klausimą: kas gi atsirado anksčiau – višta ar kiaušinis? Aš žinau atsakymą. Bet apie tai kiek vėliau. O jei paklausčiau „kaip iškepti kiaušinį?” – ką atsakytumėte?

Besidomint kulinarijos istorija ir patiekalų kilme aš pasakoju apie įvairius sudėtingus dalykus. Tačiau kasdienybėje susiduriu su kiek kitokiais mane stulbinančiais dalykais – pavyzdžiui yra begalė žmonių, kurie nemoka iškepti kiaušinio. Ta prasme jie moka elgtis su keptuve, riebalais, moka įmušti kiaušinį ir jį pakaitinti. Tačiau skaniai iškepti kiaušinio nemoka. Ir aš galiu pasakoti apie puočinimą, bet tai mažai kam įdomu. O taip yra todėl, kad reikia pradėti nuo fundamentalių dalykų: kepimo ir virimo.

Virtas ar keptas kiaušinis yra vienas iš populiarių pasirinkimų pusryčiams. Todėl siekdami sutaupyti laiko žmonės dažniausiai jį paruošia paskubomis, jis iškepa netolygiai, atrodo nepatraukliai ir yra neskanus. O pasirodo viskas yra kur kas paprasčiau nei atrodo. Iškepkime kiaušinį.

Jums visada viskas pavyks ir neatims daug brangaus rytinio laiko, jeigu viską darysite tiksliai taip, kaip aš surašysiu. Tai – baziniai įgūdžiai ir čia ne vieta improvizacijoms.

Paimkite keptuvę, į ja įpilkite mažą šlakelį aliejaus – mažiau nei valgomasis šaukštas ir vartydami keptuvę šiek tiek paskirstykite aliejų, kad suteptų dugną. Tada statykite keptuvę ant viryklės ir ant aliejaus atsargiai įmuškite tiek kiaušinių, kiek valgysite. Kiaušinius į keptuvę suleiskite atsargiai, kuo arčiau paviršiaus idant baltymas tolygiai pasklistų keptuvėje, o trynys liktų nepažeistas.

kiaušinis

Ir tik dabar įjunkite viryklę po keptuve. Mums reikės mažesnės, nei vidutinė, kaitra. Gal veik mažiausios. Kiekviena viryklė skirtinga, todėl turėsite patys atrasti savos viryklės nustatymus. Aš kepu ant dujinės viryklės, todėl statau keptuvę ant vidutinio degiklio, kuriam nustatau mažos ugnies padėtį. Indukcinės viryklės, kurios kaitra reguliuojama skaičiukais nuo 1 iki 9, atitikmuo turėtų būti 4 arba 3.

Įjungėte viryklę? Viskas, darbas atliktas. Eikite džiovintis plaukų, ruošti kavos ar nuveikti kitus rytinius darbus. Jūs turite 4 minutes. Ir su keptuve nieko daryti nereikia – leiskite kiaušiniams kepti.

Po maždaug minutės su puse kiaušinio baltymas ims balti ir atrodys panašiai taip:

keptas kiaušinis

Po trijų minučių kiaušinis bus beveik iškepęs, liks tik šiek tiek sutvirtinti trynį:

keptas kiaušinis

Po keturių minučių nukelkite keptuvę ir mentele atsargiai perkelkite kiaušinius į lėkšte. Jie bus tobulai tolygiai iškepę, neapskrudę, nesudegę ir su skystu tryniu viduje.

keptas kiaušinis

Norite kieto trynio? Kepkite kiaušinį 5 minutes.

Štai ir viskas. Itin paprasta ir visada pavyksta. Ir nereikia šalia stovėti, maišyti, kiloti, uždengti, vartyti ar dar kaip ištvirkauti. Tiesiog palikite ir kiaušinis iškeps pats.

Jeigu norite – įjungę viryklę greta kiaušinio į keptuvę padėkite kelias juosteles šoninės, o į skrudintuvą – dvi riekeles baltos duonos. Po keturių minučių ant lėkštės dėkite paskrudintą ir dar karštą duonutę, ant jos – keptą šoninę ir ant viršaus su mentele uždėkite keptą kiaušinį. Voila! Turite tobulus pusryčius per 5 minutes, įskaitant pasiruošimą.

O išvirti kiaušinius mokate? Tokius kartais sutrūkusius, kietu baltymu ir sunkiai prognozuojamu tryniu? Aha, ir aš taip moku. O žinote, kad kiaušinių virti nereikia?

Mano virtuvės stalčiuje visada yra biuro segtukas su dailia ir patogia galvute. Štai toks:

Aš imu kiaušinį į vieną ranką, o smeigtuką – į kitą ir atsargiai kiaušinio bukajame lukšto gale padarau nedidelę skylutę. Pro ją virimo metu išeis kiaušinyje esantis oro burbuliukas ir nesuskaldys kiaušinio. Kylant temperatūrai kūnai plečiasi – šią tiesą iš fizikos žino visi mokinukai. Būtent dėl šios priežasties kiaušiniai verdami skyla.

Kiaušinius su skylutėmis dėkite į nedidelį puodą ir užpilkite karštu vandeniu iš čiaupo. Galima ir šaltu, tiesiog užtruksite ilgiau, kol vanduo užvirs. Vandens nereikia daug, pilkite tiek, kad vos apsemtų kiaušinius. Puodą uždenkite ir statykite ant viryklės, kurią užkaiskite maksimaliu galingumu. Vos tik vanduo puode užvirs ir pradės kunkuliuoti – tuoj pat išjunkite viryklę ir nukelkite puodą. Palikite jį pastovėti lygiai penkias minutes, tuomet išimkite kiaušinius ir jau galite valgyti. Viduje rasite švelnų, burnoje tirpstantį baltymą ir karštą, bet dar skystą trynį. Nemėgstate skysto trynio – kiaušinius puode palaikykite 6 minutes. Dabar trynys bus neskystas, bet kremiškai minkštas. Tobulai išvirtas kiaušinis, kurio net nereikėjo virti.

Tai tik kelios paprastos gudrybės, kurios sutaupys jūsų brangų laiką, kurio taip trūksta ryte, o kiaušinius paruošite ne prasčiau, nei šauniausi restoranų šefai. Kaip neperlaikyti kiaušinių? Naudokite garsinius taimerius – jie būna orkaitėse, juos turi išmanieji telefonai. Nereikės stovėti ir laukti, supyspėjo – eik, jau metas.

Ir dar keli žodžiai apie vištą. Kada nors aš būtinai parašysiu išsamiai kaip elgtis su višta, todėl dabar tik vienas ir paprastas patarimas. Kaip dažniausiai kepame vištą? Įtriname druska ir prieskoniais, pašauname į 180C kaitrumo orkaitę ir kepame valandą ar pusantros. Ištraukiame gausiai apskrudusią, sausais sparneliais ir sprangia krūtinėle. Taip? Taip. Nes visi taip daro. O jūs neskubėkite. Vištą druska ir prieskoniais įtrinkite iš vakaro ir uždengę padėkite į šaldytuvą marinuotis parai. Pradėkite nuo paprasčiausio derinio: druska, malti juodieji pipirai ir trintas česnakas. Kitą dieną dėkite vištą į kepimo indą krūtinėle į viršų, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į orkaitę. Orkaitę įjunkite nustatę 150C ir kepkite vištą dvi ar net dvi su puse valandos, tol, kol mėsa pradės lengvai atsiskirti nuo kaulų, o įdūrus į krūtinėlę bėgs skaidrios sultys. Išėmę iš orkaitės leiskite vištai 10 minučių pailsėti ir tada tiekite į stalą. Taip iškeptas paukštis bus minkštas, sultingas, aromatingas ir tiesiog tirps burnoje.

Ks gi atsirado anksčiau – višta ar kiaušinis? Kiaušinis. Todėl, kad prieš atsirandant vištai jos protėviai irgi dauginosi kiaušiniais. Todėl kiaušinis atsirado kur kas anksčiau už vištą. 😉