Jautiena, troškinta tamsiame aluje yra senas klasikinis patiekalas gaminamas vėlyvą rudenį ar žiemą. Jis tirštas, sodrus, kupinas gilių skonių ir maistingas. Šis receptas puikiai tinka pasigaminti jautienos kumpį, kuris yra gana kietas ir nelabai tinka kepimui. Tačiau ilgai ir lėtai troškinamas jis tampa birus, minkštas ir labai gardus.
Pagal klasiką šiam troškiniui dera naudoti Guinness alų, tačiau aš panaudojau lietuvišką tamsų alų ir jis kuo puikiausiai tiko.
Jautiena tamsiame aluje
- 1kg jautienos kumpio
- 2 svogūnai pjaustyti pusžiedžiais
- 1 česnako galvutė, nulupta ir pasmulkinta
- 2 morkos supjaustytos gana stambiais skridinėliais
- 1 aitrioji paprika be sėklų
- 2 kotai saliero arba 1/2 šaknies smulkinti kubeliais
- 2 šaukštai miltų
- 1/2 litro tamsaus alaus
- 3 dideli pomidorai arba skardinė konservuotų savo sultyse
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- druskos, juodųjų pipirų
- aliejaus kepimui
- šakelė rozmarino (nebūtinai)
- Jautieną supjaustome stambiai kubeliais ir apkepame iš visų pusių labai įkaitintame aliejuje.
- Beriame svogūnus ir česnakus, pakepame kelias minutes pamaišydami
- Beriame papriką, morkas, salierus, pomidorus išmaišome, gardiname druska ir pipirais.
- Apkepus daržoves kelias minutes dedame pastą, tolygiai užbarstome miltus ir gerai išmaišome, kad miltai pasklistų.
- Supilame alų ir išmaišome, nugramdydami miltus nuo dugno.
- (Dedame rozmarino šakelę)
- Viską užpilame vandeniu tiek, kad apsemtų per pirštą, uždengiame, sumažiname ugnį iki minimalios.
- Troškiname 1,5-2val. kol jautiena paspaudus šakute ima byrėti į gabalėlius.
- Nukaičiame, leidžiame troškiniu pailsėti ~15min. Pateikiame dubenėliuose.
Turiu perspėti – tai ilgai trunkantis procesas. Troškinti reikia tol, kol jautiena taps biri todėl priklausomai nuo turimos mėsos kokybės tai gali užtrukti iki poros valandų. Bet verta to laukti, nes tai labai sodrus ir guodžiantis patiekalas.
Vienas svarbus patarimas: labai gerai apkepkite jautieną. Tai daroma taip: į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kaitinkite kol jis labai stipriai įkais, praktiškai ims šiek tiek rūkti. Tada sudėkite jautienos gabalėlius ir nelieskite! Tegul jautiena čirška aliejuje bent kelias minutes nemaišoma. Vėliau viena po kito gabalėlius apverskite ir vėl kepkite nemaišydami kol gerai apskrus. Turi atrodyti panašiai taip:
Kodėl būtent taip? Jautiena turi gerai apskrusti nes tai duos skonio bazę. Negalima dėti mėsos į menkai įkaitinta aliejų – ji nekeps o troškinsis savo sultyse, nieko doro iš to nebus. Negalima maišyti kepamos mėsos, nes maišant dugnas atšąla ir kepimas pereina į troškinimą. Nebijokite, kad mėsa pridegs prie dugno – tikrai nepridegs, o jei kuris gabalėlis ir prikibs, tai gamybos eigoje viską nugramdysite nuo dugno ir tai ištirps troškinyje kaip papildomas skonis.
Kitas patarimas – maždaug kas 15min. pamaišykite troškinį. Jame yra miltai, kurie linkę nusėsti į dugną, prie jo prikibti ir suskrusti. Būtina mentele periodiškai patikrinti ar prie dugno niekas neprikibo ir jei taip – nugramdyti dugną, kol nepridegė.
Tai tiek patarimų. Troškinys šaunus ir jam galima naudoti nebrangią mėsą – vis tiek ji ilgainiui išsitroškins. Miltai ir alus suteikia papildomą tamsią spalvą ir ryškų troškinio skonį. Labai žiemiškas patiekalas, kurį pamėgs visa šeima.
Skanaus!