Mėgstu rašyti apie paprastus, bet neprastus patiekalus – neprastais laikau tuos, kurie nustębina savo rezultatu. Bepigu pagaminti išieškotą patiekalą iš begalės prabangių produktų pagal geriausių restoranų šefų rekomendacijas. O štai pagaminti gardų patiekalą paprastai iš paprastų patiekalų, mano galva, yra menas. Šis patiekalas bus viena iš tokių – jį galėtų pasigaminti ir vaikas, jei tik moka laikyti peilį rankose ir juo bent minimaliai naudotis.
Patiekalo gamybai išties reikės vos keturių produktų: ~500 vištienos mėsos (pvz vištienos krūtinėlės), ~500g bulvių (4 didelės bulvės), 200g grietinės ir ketvirtasis produktas yra lečo.
Jūs žinote kas yra lečo? Arba paklausiu kitaip – jūs prisimenate kas yra lečo? Lečo (veng. lecsó) yra klasikinis vengrų virtuvės patiekalas, paplitęs po beveik visą rytų Europą. Nėra vieningo lečo recepto, tačiau vieningai sutariama, kad jame privalo būti trys daržovės: saldžioji paprika, pomidorai ir svogūnai. Apie lečo aš jau esu rašęs, nesikartosiu – išsamų tekstą galite pasiskaityti čia, jei tik smalsu.
Nesakau, kad šiam patiekalui turėsite pasigaminto lečo – jį galima nusipirkti jau pagamintą ir konservuotą daugumoje parduotuvių. Imkite 0,5 arba 0,7 l talpos stiklainėlį.
O dabar pradėkime neįmantrią patiekalo gamybą. Visų pirma įjunkite orkaitę ir nustatykite +200C temperatūrą.
Bulves reikia nuskusti ir supjaustyti kubeliais, nelabai dideliais, kaip jau jums pasiseks. Panašaus dydžio kubeliais reikia supjaustyti ir vištieną.
Bulves suberkite į kepimo indą, ant viršaus sudėkite vištienos kubelius. Atrodys panašiai taip:
Galima šioje vietoje pabarstyti mėsą druska ir maltais pipirais, bet tai nėra privalomas veiksmas.
Atskirai dubenėlyje sumaišykite lečo ir grietinę, mišinį užpilkite ant vištienos ir šaukštu tolygiai paskleiskite paviršiuje. Atrodys panašiai taip:
Dabar indą galima pašauti į orkaitę ir palikti 1val. arba net 1,5 val.
Nesakau konkretaus laiko, nes gamybos trukmė priklauso nuo vieno esminio požymio: minkštų, byrančių bulvių. Lečo sudaro gana rūgštinę bazę, todėl bulvės troškinasi lėčiau. Antra – aš nežinau jūsų orkaitės galingumo ir kaip greitai ji sugebės įkaitinti indą pradės troškinimą.
Žodžiu po geros valandos šakute patikrinkite – jei bulvės dar kietos troškinkite toliau, kol jos taps minkštos. Nesirūpinkite dėl vištienos, ji tikrai spės kartu su bulvėmis.
Bulvės minkštos? Puiku, išimam indą, duodam jam šiek tiek pravėsti – 10..15min ir jau galima pateikti.
Švelnus, grietininio padažo kupinas patiekalas, kuris gali būti puiki vakarienė ir pietūs kitą dieną (pvz į darbą, jei turite kur pasišildyti).
Labai praprasta, labai pigu, stebėtinai gardu. Tokio tipo patiekalais galite sudominti savo vaikus maisto gamybai. Ilgainiui jie išmoks pasigaminti gardaus maisto patys ir kada nors jums už tai padėkos.
Skanaus!
Karolina
Kaip smagu, kad vis dar rasai! Puiki ideja, ypatingai po ilgesnes darbo dienos, kai nera noro ilgai sukiotis virtuveje, ar siaip pritruksta fantazijos…. Butinai isbandysiu, nes viskas tikrai be galo paprasta, o atrodo labai skaniai. Manau, kad neisbrokys net ir mano siaip gana isrankus ir islepinti namiskiai…..