Įsivaizduokim situaciją: gruodžio vidurys. Netikėtai nutinka taip, kad šiemet Kūčios bus jūsų namuose, sugužės artimiausi šeimyniškiai ir giminaičiai. O jums reikės juos visus pamaitinti. Ir ne šiaip sau, bet kad būtų skanu, dailu, originalu ir atitiktų Kūčių stalo reikalavimus. Kaip išsisukti iš šios padėties nepervargstant?
Aš turiu jums sprendimą. Išsibandžiau derinuką, kuris leis paprastai suplanuoti, lengvai pagaminti, bus gardus, prabangus ir nelabai brangus. Be to jis toks paprastas, kad net kulinarijos pradinukui pavyks!
Nuo ko pradėti? Nuo planavimo. Išsiaiškinkite kiek žmonių dalyvaus vakarienėje ir tiek porcijų planuokite patiekti. Na, galit kokią +1 užmesti jei kuri nepavyktų ar sulauktumėte netikėto svečio.
Žinote kiek svečių dalyvaus – tarkim 10. Eikite pirkti lašišos pjausnių. Arba – visos lašišos, kaip jau jums patogiau ar labiau apsimoka. Jei nusipirkote visą lašišą – išpjaukite tiek pjausnių, kiek reikės porcijų.
Dabar reikia juos paruošti. Štai imame klasikinį lašišos pjausnį:
Nedideliu aštriu peiliu jam reikia išpjauti esantį stuburo kaulą ir išimti šonkaulius (ašakas). Vienoje pusėje šoninę odą reikia atskirti nuo mėsos iki pusės. Turi gautis štai taip:
Dabar šį pjausnį susukame į medalioną: dešinės pusės mėsą dedame į centrą, ant jos užsukame kairės pusės mėsą su oda ir viską apsukame likusia atskirta oda. Gaunasi štai toks suktinukas:
Idant šie medalionai neiširtų ir būtų dailios apvalios formos – apjuosiame ir surišame juos kulinarine virvele.
Viskas, medalionai paruošti. Dabar juos pabarstome druska iš abiejų pusių ir aptepame marinatu, pagamintu iš kelių šlakelių alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių, šaukštelio medaus ir maltų juodųjų pipirų. Atidedame marinuotis. Įjungiame orkaitę idant įkaistų iki +180C.
Kol medalionai marinuojasi galima pagaminti garnyrą. Tuo tikslu dubenyje reikia sumaišyti:
- 200g kubeliais pjaustyto feta sūrio
- 400g virtų burokėlių, pjaustytų kubeliais. Aš, žioplys, nusipirkau jau virtų bet ir tarkuotų, ką pastebėjau tik namuose. Blogai nebuvo, bet kubeliais pjaustyti tiktų geriau.
- 1 ilgavaisis šviežias agurkas, pjaustytas kubeliais
- 1 400g skardinė konservuotų avinžirnių
- 1 didelis raudonas svogūnas supjaustytas plunksnelėmis
- 1 skardinė alyvuogių be kauliukų
- pluoštelis kapotų šviežių krapų
Visa tai dar reiktų truputį pasūdyti, dosniai pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir keliais šlakeliais balzamiko acto. Ir vėl permaišyti. Garnyras paruoštas. Gauname štai tokį spalvingą derinuką:
Orkaitė įkaito, dabar kepimo skardelę išklojame kepimo popieriumi ir sudedame medalionus. Pašauname į orkaitę ir paliekame kepti 15-20min. priklausomai nuo pjausnių storio. Iškepę medalionai atrodo štai taip:
Viskas, serviruojame. Į lėkštę dedame kauburėlį su mišraine, kitame šone – medalioną. Galima palaistyti kepimo skysčiu jei norisi. Nedelsiant patiekiame.
Manau jau supratote, kad viską galima neskubant pasiruošti iš anksto. Medalionus pašauti į orkaitę kai ateis metas juos valgyti, o kol jie kepa – į lėkštes sudėti mišrainę. Iškepus medalionams beliks juos išdėlioti į lėkštes ir nedelsiant pateikti į stalą.
Ir, žinoma, nebūtina laukti Kūčių, norint pasimėgauti restoraninio stiliaus patiekalu. Užsukot į parduotuvę, pamatėt akciją lašišos pjausniams – čiupkit, susipirkit produktus mišrainei ir per pusvalandį pasigaminsit prabangią vakarienę.
Skanaus!