Moliūgas – keista daržovė. Tikram lietuviui, turinčiam bent vieną kvadratinį metrą žemės tiesiog privaloma pavasarį pasodinti moliūgą. Kam? O gi tam, kad visą pavasarį saugotų nuo šalnų, vasarą – nuo karščių, laistytų ir popintų, ilgainiui rudenį skersas – trilinkas nuneštų neatkeliamą moliūgo kamuolį į rūsį o per žiemą maldautų žmonos, kad šiemet moliūgas būtų išmestas dar nepradėjęs pūti. Nes pavasarį pasodins naują ir rūsyje reikės vietos.

O jus jau pradėjo varginti giminės siūlydami moliūgus? Dar ne? Tai tuoj pradės. Baigiasi rugsėjis, įsibėgės rudens darganos ir visi ims nešti ar net ridenti moliūgus namolio. O moliūgams šiemet metai buvo dosnūs. Net arbūzų augintojai šiame lietaus krašte prisiaugino arbūzų it pietuose, tai ką kalbėti apie moliūgus?

Tai štai, kai giminės jus iškankins moliūgų derliumi, jūs jų privirsit, pritrinsit, prikepsit, pritroškinsit ir nusibos jie jums iki gyvo kaulo – neskubėkite dar mesti visko lauk. Aš turiu dar vieną idėja moliūgų likvidavimui: kepkite moliūgų blynus. Jie visiškai absoliučiai nerealūs o aš patarsiu kaip juos dar labiau pagardinti.

Imkite krepšinio kamuolio dydžio moliūgą ir pjaukite per pusę. Pusės kaip tik užteks savaitgalio ryte palepinti šeimą originaliais pusryčiais.

Iš vidinės dalies šaukštu išskobkite minkštimą ir sėklas, met jų blynams nereikės. Tada dėkite plokščiąja dalimi ant lentelės, paimkite didelį aštrų peilį ir tiesiog pjaukite juostelėmis žievę nuo centro link apačios. Jaučiate, kaip patogu? Moliūgas niekur neslidinėja ir nesivarto, jo net nereikia laikyti. Peilis slysta lengvai, bet saugiai. Žievė lupasi lengvai ir patogiai. Absoliutus patogumas.

Nuluptą moliūgą supjaustykite išilginėmis storomis skiltimis ir sutarkuokite burokine tarka. Gausite panašiai puskilogramį tarkuoto oranžinio moliūgo minkštimo. Štai jį ir naudosime blynams kepti.

Moliūgų blynai su mėtomis

  • ~0,5kg stambiai tarkuoto moliūgo
  • 2-3 šakelių mėtų
  • 2 kiaušiniai
  • 5 šaukštai miltų (gali būti su kaupu)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis druskos
  • 4 šaukšteliai cukraus
  • šiek tiek cinamono
  • 150ml graikinio jogurto
  • puselės citrinos sulčių
  • klevų sirupo arba skystos braškių ar aviečių uogienės
  • aliejaus kepimui
  1. Mėtoms nuskinkite lapelius, kelis atidėkite į šoną, o likusius smulkiai sukapokite.
  2. Visus produktus nuo moliūgo iki cinamono imtinai suberkite į vieną indą ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Jeigu mišinys gavosi skystas- įberkite dar šaukštą miltų ir išmaišykite.
  4. Įjunkite orkaitę +200C
  5. Ant viryklės keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite kaip paprastus mielinius blynus, bet trumpai - tik tiek, kad vos apskrustų iš abiejų pusių.
  6. Apskrudintus blynus sudėkite į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę 10min.
  7. Kol blynai kepa paruoškite padažą: į jogurtą suberkite kapotus mėtų lapelius, supilkite sultis ir šiek tiek pasūdykite.
  8. Padažą išmaišykite ir atidėkite, išimkite blynus, dėkite lėkštutėje vieną ant kito, užpilkite padažu ir sirupu ar uogiene. Patiekite.

moliūgų blynai

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad viskas labai paprasta ir banalu. Bet taip tikrai nėra. Blynai saldūs, bet juos šauniai atsveria gaivus jogurto padažas. Blynai minkšti, purūs, tiesiog tirpsta burnoje kaip rudeninis pyragas. Saldu, gaivu, rūgštu, sotu. O dar tas cinamonas – na tiesiog tobulas derinys praskaidrinti darganotą rudens savaitgalį. Su arbata, pienu, kakava. Čia tiks bet kas, ko norisi tingų ir neskubrų vėlyvą rudenišką rytą. Būtinai bent kartą išbadykite šį receptą ir jūs pakeisite požiūrį į pabodusius moliūgus. Jie šaunūs! Tikrai!

moliūgų blynai

Skanaus! 🙂