Rugsėjis – pirmasis rudens mėnuo, kuris pripildo mokyklas vaikais, miškus – grybais, medžius – gelstančiais lapais, pievas – voratinkliais, o sezoninės virtuvės krepšius – naujais, rudeniniais produktais. Vienas tokių produktų yra kukurūzai. Taip, konservuotų jų yra visus metus, tačiau šviežių, sultingų, saule švytinčių kukurūzų žalsvose burbuolėse sezonas yra kaip tik dabar. Ir jie tinkami ne vien kepimui ant žarijų. Naudojant šviežius kukurūzų branduolius galima pasigaminti įvairiausių patiekalų: nuo salotų iki desertų.

Aš jums noriu pasiūlyti šviežių kukurūzų sriubą. Ji tokia kaip rugsėjis – tartum riba tarp besibaigiančios vasaros ir prasidedančio rudens. Ji šviesi, lengva ir saldoka, tačiau kartu maistinga ir guodžianti. Būtent tokia, kokios norisi, kai orai subjūra anksčiau, nei tikėjaisi.

Kukurūzų sriuba

  • 5-6 šviežios kukurūzų burbuolės
  • 4 vidutiniai svogūnai
  • 3 česnako skiltelės
  • 4 bulvės
  • 2l daržovių sultinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • 80g. sviesto, aliejaus kepimui
  • kapotų petražolių arba mėtų lapelių ir jogurto pateikimui
  1. Nulupame kukurūzų burbuoles ir peiliu nupjaustome branduolius į dubenį.
  2. Sultinį užverdame, suberiame kukurūzų branduolius ir verdame ant mažos ugnies 15min.
  3. Kol kukurūzai verda nulupame bulves, svogūnus ir česnakus bei supjaustome nedideliais kubeliais.
  4. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir ištirpiname sviestą. Jame apkepame bulves.
  5. Kaip bulvės ims kepti suberiame svogūnus ir česnakus. Pasūdome ir pabarstome pipirais.
  6. Kai bulvės taps minkštos ir lengvai suspaudžiamos šaukštu visą keptuvės turinį perkeliame į puodą su kukurūzais.
  7. Paverdame dar 2-3 minutes, nukaičiame. Puodo turinį susmulkiname rankiniu blenderiu.
  8. Pateikiame užbarstę smulkintais petražolių arba mėtų lapeliais. Galima gardinti jogurtu.

Sriuba pagaminama greitai, paprastai ir jai nereikia brandinimo; galima iš karto valgyti.

Ji bus kiek saldoka dėl kukurūzų, kuriuos papildys bulvės ir svogūnai, todėl mėgstantiems pikantiškesnį ir intensyvų skonį reiktų reiktų naudoti papildomus prieskonius. Kario milteliai, ciberžolė, aitrioji paprika – rinkitės savitą, mėgstamą derinį. O be prieskonių šią sriubą labai mėgsta vaikai. Net ir tie, kuriems nepatinka kukurūzų kruopų košė.

Jeigu nemėgstate trintų sriubų, tuomet išvirus galima nusemti dalį sriubos ir susmulkinti tik pusę. Vėliau grąžinti nesmulkintą sriubos dalį ir išmaišyti. Tokiu būdu gausite tirštą sriubą su kukurūzais ir bulvėmis.

Jogurtas sriuboje neprivalomas, bet jis gali būti kaip rūgšti atsvara nemėgstantiems saldžių sriubų. Vietoje daržovių sultinio galite rinktis vištienos sultinį. Arba tiesiog vandenį.

Net jeigu nesate prisiekę kukurūzų gerbėjai šią sriubą verta išmėginti. Švieži, traškūs ir sultingi kukurūzų branduoliai tiesiai iš burbuolės – tikras gastronominis atradimas. Skanaus!