Šie metai pelnytai gali būti vadinami grybų metais. Ką ten grybų – baravykų metais! Jų šiuo metu tiek, kad žmonėms net pabodo nesibaigiančios baravykų krepšių ir krūvų nuotraukos socialiniuose tinkluose. Jei nuoširdžiai – aš nepamenu tokių metų kaip šie. Taip, buvo metų, kai baravykų rasdavau nemažai. Bet tokių metų, kai baravykų rasdavau kur kas daugiau nei bet kokių kitų grybų ir dar jie būtų visi sveiki (baravykai) dievaži nepamenu.

Tikiu, kad ir jums pasitaikė proga pasimėgauti puikiu oru miške, rasti bent kelis grybų karalius ir parsinešti namo. O jei susirinkote jų daugiau, nei sugebate įveikti – pasiūlysiu nesudėtingos, bet gardžios sriubos receptą. Jei nenorite jos virti dabar, tai žiemą galėsite išsitraukti iš šaldiklio maišelį šaldytų grybų ir išsivirti sriubos, kuri primins koks nuostabiai grybingas buvo šis ruduo.

Baravykų ir perlinių kruopų sriuba

  • 1 stiklinė perlinių kruopų
  • 400-500g baravykų ar kitų miško grybų
  • 1,5l daržovių arba vištienos sultinio
  • 1 svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 vidutinės morkos
  • 2 saliero stiebai arba dalis šaknies
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Perlines kruopas puode užpilkite 4 stiklinėmis vandens ir išvirkite, kad suminkštėtų.
  2. Svogūną, česnakus, morkas ir salierus supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepkite ant aliejaus.
  3. Baravykus supjaustykite juostelėmis ir sumeskite ant apkeptų daržovių, pakepkite 5min. kartais pamaišant.
  4. Supilkite sultinį, jam užvirus suberkite išvirtas perlines kruopas, pasūdykite, pagardinkite pipirais pagal skonį.
  5. Jei turite - papildomai įberkite šiek tiek šviežių ar džiovintų čiobrelių.
  6. Sriubą virkite ant nedidelės ugnies dar 10-15min.
  7. Pateikiant galima gardinti grietine (jei mėgstate).

Kaip matot – viskas labai paprasta. Receptas, galima sakyti, klasikinis savo konstrukcija.

Tik štai su prieskoninėmis daržovėmis kepti baravykai suteikia sriubai nuostabaus grybų skonio ir aromato, o perlinės kruopos šią sriubą padaro tiršta ir sočia. Gardus ir sotus naminis viralas, tinkamas vėsiam metų laikui.

Grietinė nėra privalomas priedas, bet yra nemažai žmonių, kurie mėgsta užbaltinti sriubas. Galima grietinę keisti riebia grietinėle ar tiesiog šlakeliu pieno.

O baravykus aš paminėjau tik šiaip sau, nes metai tokie – baravykiniai. Visumoje šiai sriubai tiks dauguma valgomų miško grybų, jei baravykų nėra. Bet būtinai miško grybų – jie turi tą tikrąjį stiprų grybų skonį ir aromatą, kuris šią paprastą sriubą paverčia ypatinga.

Skanaus! 🙂