Žiemos savaitgaliai, atrodo, specialiai sukurti lėto maisto gamybai. Kam nors, ką pradedi gaminti iš ryto, kad būtų tartum vėlyvi pietūs arba ankstyva vakarienė.
O dar žiema – tai sodraus, maistingo ir guodžiančio naminio maisto metas. Ir tam labai gerai tinka troškiniai, kurie lėtai pukši ant mažos ugnies ir savo aromatais užpildo visus namus, taip tartum tyčia erzindami namiškius. Žiūrėk po kiek laiko neiškentę tai vienas, tai kitas atitrepsena į virtuvę ko nors nesvarbaus paklausti, o akyse tiesiog šviečia klausimas: ar jau greitai bus valgyti…?
Tokiems žiemiškiems troškiniams nuostabiai tinka perlinės kruopos, kurios dabar visai nuvertintos. O visai be reikalo. Jas mėgsta net ir italai – jie iš perlinių kruopų gamina perlotto, kuris mano galva yra ne mažiau prabangus nei risotto. O dar jei kartu su grybais ir džiovintų baravykų dulkėmis… mmm….
Taigi, perlinės kruopos – jas galima tiesiog nuplauti ir naudoti, bet aš rekomenduoju jas nuplauti iš vakaro ir palikti per naktį mirkti vandenyje. Mirkytos perlinės kruopos paruošiamos kur kas greičiau, tam užtenka vos 15 minučių. Na ir dar panašiai tiek jos gauna, kuomet troškinys po gamybos „pailsi” – jis šiek tiek pabręsta, dar truputį sutirštėja ir didelė nuodėmė yra tiekti troškinį į stalą vos nukėlus nuo ugnies ir neleidus jam „pailsėti”.
Kiaulienos mentės ir perlinių kruopų troškinys
- 50g sviesto
- 3 morkos, perpjautos išilgai į 4 dalis ir pasmulkintos
- 2 saliero stiebai, smulkiai supjaustyti
- 2 svogūnai, pasmulkinti kubeliais
- 100g šaltai rūkytos šoninės, pasmulkintos plonomis juostelėmis
- 600g. kiaulienos mentės, supjaustytos nedideliais kubeliais
- 1 šaukštas su kaupu pomidorų pastos
- 150ml raudonojo vyno
- 100g perlinių kruopų, išmirkytų per naktį.
- pluoštelis smulkintų petražolių lapelių (tinka šaldytos iš vasaros)
- 5 gvazdikėliai
- 2 lauro lapai, drukos, maltų juodųjų pipirų
- tarkuoto muskato riešuto
- Storadugniame puode ištirpiname sviestą ir jame apkepiname šoninę, svogūnus, morkas ir salierus 8-10min.
- Kai apkepa daržovės dedame pomidorų pastą ir įmaišome į daržoves.
- Sudedame kiaulieną, pamaišant pakepiname daržovėse kelias minutes.
- Beriame petražoles, gvazdikėlius, gausiai pipiriname ir užtarkuojame muskato riešuto.
- Supilame vyną ir maišant nuskrebename viską, kas prilipo prie dugno.
- Užpilame viską karštu vandeniu - tiek, kad vos apsemtų, pamaišome uždengiame dangčiu ir paliekame lėtai troškintis ~1val.45min.
- Periodiškai pamaišome, patikriname ar nekimba prie dugno. Jei vanduo labai nugaruos galima papildyti - bet ne per daug!
- Praėjus troškinimo laikui suberiame kruopas, įmaišome, pasūdome, uždengę patroškiname dar 15min.
- Nukaičiame ir leidžiame pailsėti 15-20min. Pateikiame.
Ilgo ir lėto troškinimo dėka jame beveik viskas ištirpo ir pavirto tirštu, ryškiu padažu. Liko tik perlinės kruopos, labai minkštos morkos ir birūs kiaulienos gabalėliai. Aš neturėjau muskato riešuto, todėl dėjau tris žvaigždanyžius – skonis kitoks, bet man jis patiko. Kitą kartą dar berčiau šiek tiek džiovintų čiobrelių. Ir svarbu nepersistengti su vandeniu – juk čia troškinys, ne sriuba. Jis privalo būti maksimaliai tirštas.
O apskritai troškinys gavosi labai gardus. Jis lengvas, kartu ryškus savo skoniu ir labai sotus. Kaip tik toks, kokio norisi niūrią ir apsiniaukusią žiemos dieną. Iš recepte nurodytų produktų pagaminsite 4 dosnias porcijas troškinio.
Išbandykite šį receptą. Jeigu mėgstate perlines kruopas jums tikrai patiks šis troškinys.
Skanaus!