Visi mėgsta vištienos sriubą. Mes galime aukštuomenės vakarėliuose ilgai diskutuoti apie baltymų virsmą žemose kaitinimo temperatūrose ir kaip trumpai kaitintų daržovių tekstūra pasikeis lyginant su garinimu ar kepinimu. Tačiau kitą dieną su džiaugsmu valgysime paprastą vištienos sriubą su makaronais. Taip yra todėl, kad vištienos sriuba yra viena iš tų sriubų, kurios mus lydi nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų, ja mus pamaitindavo mūsų mamos, kai parbėgdavome namo sušalę, pavargę, ar nuskriausti. Kai sirgdavome ir visai nieko negalėjome ar nenorėjome valgyti. Kai sekmadienį visa šeima susėsdavo prie stalo. Kai išėjęs iš tėvų namų nutarei jos išsivirti. Savarankiškai. Iš pakelio. Ir nusivylei: ne, ne ta…

Vištienos sriuba. Kiekviena šeimininkė ją verda vis kitaip, tačiau visos jos vienodai guodžia, nuramina, suteikia saugumo jausmą ir gydo sergant. Šaukštas, kitas vištienos sriubos ir vėl pasijunti mažu vaiku, kurio galvą švelniai glosto mylinti motinos ranka.

Jūsų namai irgi privalo turėti savą vištienos sriubą. Nes ji yra tai, kas patalpas paverčia namais. Kur jautiesi savas. Pradėkime nuo paprasčiausios, galima sakyti „bazinės” šios sriubos versijos, kuriai išvirti neužtruksite nei pusvalandžio. Kas žino – gal būtent ši taps jūsų namų sriuba?

Vištienos sriuba su kiaušinių makaronais

  • 1,5l vištienos sultinio
  • 1 vištienos krūtinėlė be odos ir kaulų (~500g.)
  • 1 didelė morka
  • 1 saliero stiebkotis
  • 1 poras (baltoji stiebo dalis) arba 1 svogūno galva
  • 100g. kiaušininių makaronų, geriausia - vermišelių (vermicelli)
  • mėgiamų džiovintų prieskoninių žolelių,
  • 50g. sviesto kepimui
  1. Vištieną supjaustome mažais kubeliais, morką ir salierą - kubeliais, porą - pusžiedžiais.
  2. Puode ištirpdome sviestą, jame apkepame vištieną iki šviesios auksinės spalvos, kepimo pabaigoje apibarstome mėgiamais prieskoniais.
  3. Išėmę vištieną beriame daržoves, jei trūksta - dar įmetame krislą sviesto. Apkepame ant vidutinės ugnies kelias minutes nuolat pamaišydami.
  4. Suberiame atgal vištieną, pilame sultinį užverdame ir paverdame 5-10min. kol morkos suminkštės.
  5. Beriame makaronus, paverdame dar 4-5min. ir nukaičiame. Paragaujame ir pasūdome, jei trūksta druskos.
  6. Pateikiame plačiose sriubinėse lėkštėse, esant galimybei užbarstome kapotų petražolių.

Daržovių nereikia ilgai apkepinėti ir juo labiau – nesudeginti. Porai ima degti pirmieji, todėl gali mikliai pajuoduoti ir nedailiai bei karstelėjusiai gadinti visą sriubą. Pradėjo minkštėti ir šviesėti – ir gana:

apkeptos daržovės

O ir pervirti sriubos nedera – visi produktai paruošiami greitai, makaronai neturėtų būti ištežę. Jei greit suksitės – sriubos bus jau po 20min. Ir pigu, ir skanu ir tikrai daug geriau už tai, ką parduoda jau džiovintą pakeliuose. „Šeimos sriuba”! Pfff…

Tai, kas šviežia, kvepia ir iš tolo savo aromatu sukviečia namiškius – štai kas yra tikroji šeimos sriuba!

vištienos sriuba su makaronais

Ir dar keli patarimai improvizacijoms:

  • egzistuoja versijos, kai dedami ne tik makaronai, bet ir bulvės. Aš nesmerkiu tokios – sotesnės – šios sriubos versijos, bet man rodos reiktų pasirinkti arba makaronus, arba – bulves;
  • daržoves galite paįvairinti šviežiais ar šaldytais žaliaisiais žirneliais – sriuba atrodys dailiau ir bus pilnavertiškesnė maistine prasme;
  • kartu su apkepamomis daržovėmis galite įberti pjaustytų pievagrybių. Tuomet nedėkite makaronų, o virimo pabaigoje įpilkite neriebios grietinėlės – bus vištienos sriuba su grybais;
  • dar viena šios sriubos versija – su grybais ir miltais. Kai į apkeptas daržoves su grybais subersite atgal vištą – viską apibarstykite 2 šaukštais miltų ir gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Tada pilkite sultinį, gal net įlašinkite šiek tiek Vorčesterio padažo ir maišykite kol užvirs – eidami šiuo keliu gausite kreminę vištienos sriubą su grybais.