Dar viena sezoninė sriuba. Rūgštynių. Sriuba, kurią mums virė mūsų mamos, o mūsų mamoms virė močiutės. Ta, sriuba, kurią net ir restorane gausi su žemėmis. Juk pamenate tas smilteles, kurios būdavo lėkštės dugne? Tai gi.

Rūgštynių sriubų yra visokiausių. Karštų, šaltų, tirštų, skystų, su jaunais burokėlių lapais, net su voveruškom ar ūmėdėm, gardintos rūgščia grietine.  Žmonės – jie išradingi. Arba – tingūs. Sumeta į puodą ką turi, paverda ir viskas.

Ir taip, tai – sezoninė sriuba. Tik va, bėda, ji yra ankstyvojo pavasario sriuba, kuomet rūgštynių lapeliai dar visai jaunučiai, švelnūs ir minkšti. O štai kai juos verda vasarą, kapotus, jie būna su kietais kotais ir pavytusiais lapeliais. O ir atrodo ne itin estetiškai. Yra žmonių kurie nemįgsta šios sriubos tik dėl jų „tirščių“. Bet tai yra nesunkiai pataisoma.

Trinta rūgštynių sriuba

  • 2,5l kiaulienos arba daržovių sultinio
  • 4-5 bulvės
  • 2 didelės saujos rūgštynių
  • 4 kietai virti kiaušiniai
  • neriebi grietinėlė
  • druska
  1. Bulves nulupame, pasmulkiname ir išverdame sultinyje, kol suminkštės.
  2. Sudedame rūgštynių lapus, palaukiame kol užvirs.
  3. Pasūdome, verdame dar 2-3 minutes.
  4. Supilame puodo turinį į virtuvinį plaktuvą ir susmulkiname ir suplakame iki vientisos masės.
  5. Palaukiame kelias minutes, supilame atgal į puodą, bet nedidelį likutį paliekame plaktuve - tai bus nusėdusios smiltelės, jei nepavyko pedantiškai išplauti rūgštynių.
  6. Pakaitiname, pilame į lėkštes, gardiname grietinėle ir apibarstome smulkiai kapotais kiaušiniais.

Ir štai ji – kreminė, vienalytė, dailiai žalsva, su grietinėle apraminta rūgštele, rūgštynių sriuba. Laikotės dietos ir nevalgote bulvių – keiskite jas avinžirniais. Suplakus skonis bus mažai pakitęs. Norite intensyvesnės žalios spalvos? Suberkite dar ir dvi saujas špinatų lapų. Tik jiems kaitinimo reikia dar mažiau nei rūgštynėms, užteks vos pusės minutės. Norite kažko traškaus kaip atsvaros kreminei sriubai ir kiaušinio švelnumui? Mikrobangėje kelias minutes pakaitinkite šoninės griežinėlius iki traškumo (iškepa greičiau nei keptuvėje) ir smulkiai sukapoję apibarstykite kiaušinius. Trašku, šiek tiek sūru, kitaip nei esatę įpratę. Rugpjūtį rūgštynės jau ims raudonuoti ir ruduoti, dar labiau sustabarės. O dabar dar pats metas. Paskubėkite!