Pyragas – gana skambus žodis šiam kepiniui, bet labiau tinkančio pavadinimo neradau, todėl vadinkime jį pyragu.
Šis receptas ypatingas dviem savybėm. Pirmoji – jis labai paprastas, todėl puikiai tiks tiems atvejams jei norėsite ką nors gaminti kartu su vaikais ir taip juos įtraukti į gamybos pomėgius. Mat daugelį dalykų (o gal ir viską) jie galės atlikti savarankiškai tiesiog jums prižiūrint ir kartu gaus rezultatą, kuris bus nuostabus atitikmuo spragėsiams ar saldainiams žiūrint savaitgalio filmus. O ir būsit laiką praleidę kartu, kas nėra dažna šiuolaikinio visuotino užimtumo laikais.
O kita savybė – jūs tikrai niekad nieko panašaus nesate gaminę, mat šiam kepiniui nereikia miltų. Jam reikia 400g šviežios duonos, geriausia – jau senstelėjusios ir kiek sukietėjusios. Tad jeigu parduotuvėje užmatėte šviesią duoną su didele nuolaida, nes ji „pasenusi” arba namuose sukietėjo koks kepaliukas – imkit ir naudokit, tai kuo puikiausiai tiks šiam receptui.
Taigi, turime 400g duonos. Dar reikės:
- 4 kiaušinių
- 200g feta tipo sūrio (nebūtina tikra feta, pigus atitikmuo (kaip „sūris salotoms) irgi tiks.
- 150-200g tarkuoto kietojo ar puskiečio sūrio
- 1l pieno
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- poros šaukštų džiūvėsėlių trupinių
- druskos, džiovinto raudonėlio – na koks gi graikiškas stilius be raudonėlio 😉
- Ir šiek tiek gero nusiteikimo gaminant bei vieno – kito virtuvės pagalbininko.
Pirmasis pagalbininkas – virtuvinis smulkintuvas. Jo dėka reikia reikia duoną (ar batoną) paversti trupiniais. Smulkintuvas neprivalo būti didelis, mažutis buitinis irgi puikiai susitvarkys su užduotimis. Tiesiog jas reikės atlikti ne vienu ypu o dalimis.
Štai prikrauname duonos gabalėlių:
Pasmulkinam juos blenderio pagalba ir duona virsta trupiniais:
Panašiai gabalais susmulkinam baltąjį sūrį:
Ir blenderio pagalba paverčiam į trupinius, panašius į varškę:
Visus šiuos trupinius, 100g tarkuoto sūrio, kepimo miltelius, druską ir raudonėlį, smulkiai pjaustytą kumpelį bei kiaušinius su pienu sudedame į maišymui skirtą kombaino indą.
Ijungiame kombainą maišymui ir kartu įjungiame orkaitę, idant ji įkaistų iki +180C.
Didelį kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir ant jo sudrebiame išmaišytą masę iš indo. Ant viršaus pabarstome likusiu sūriu ir džiūvėsėliais. Džiūvėsėliai, beje, skirti papildomam traškumo efektui, todėl jei jų neturite bus gerai ir be jų. Paruošta kepimui forma atrodys panašiai taip:
Štai ją ir pašauname į įkaitusią orkaitę ir kepame pyragą 45-50min. kol pyrago viršus dailiai paruduos. Iškeptą pyragą išimame ir leidžiame šiek tiek pravėsti.
Jau pravėsusį, bet dar šiltą pyragą išimame iš formos, dedame ant lentelės ir pjaustome nedideliais gabalėliais. Patiekiame dar šiltą ir mėgaujamės jo paprastu, bet neprastu skoniu.
Jis bus purus, šiek tiek drėgnas, sotus ir malonaus skonio užkandis, kuris patiks visiems. Ypač vaikams, jei gaminsite kartu – jie matys kaip greit ir su minimaliu kiekiu pastangų galima pasigaminti skanaus naminio maisto. Tai gali būti puiki motyvacija domėtis kulinarija toliau ir išmokti kažką nauja.
Skanaus! 🙂