Grilinimo sezonas dabar pačiame smarkume. Buvo progų kepti, vardan kepimo – nesvarbu ką, buvo progų kepti nes dar šiemet nekepta. Dabar viskas pereina prie to etapo kur „viską jau bandėm – ką čia dar nauja išbandyti”.

Ir štai šiame etape šauniai gelbsti BBQ padažas. Jis mėsos kepimui ant žarijų suteikia naujų aromatų,  akims – patrauklumo, o gomuriui – skonio. Mėsos nereikia specialiai marinuoti, rinkti ypatingų prieskonių ar eksperimentuoti – bbq padažas viską padarys už jus. Pasūdote mėsą, palaukiate bent kelias valandas, kol ji įsigeria druskos ir imate kepti. O dar geriau – iš vakaro pamerkiate į sūrymą, pamirkote, prieš kepimą nusausinate ir tada kepate. Kai mėsa bus beveik iškepusi – imate dubenėlį su bbq padažu, kulinarinį teptuką ir tepdami kepate mėsą iš visų pusių, kol ji nepasidengia tamsia, karamelizuota ir gardžiai kvepiančia bbq padažo plutele. Ypač jis tinka kiaulienos šonkauliams. Iškepus dedate ant medinės lentos, pjaustote ir čiumpate tiesiog rankomis. Nuostabi puota ir šventė pilvui.

Kodėl naminis padažas?

Tam yra daug priežasčių. Pirktiniai yra nuobodūs. Jie visada tokie patys ir geriausi, kaip tą mano jų gamintojai. Bet ne jūs. Ir tai – esminis momentas. Jums primeta padažo skonį. Naminiame padaže jį kuriate patys. Taip, kaip jums labiausiai patinka.

JAV, kur kepimo ant žarijų kultūra senesnė už vidaus degimo variklių egzistavimą, bbq padažas yra kiekvieno kepėjo garbės reikalas. Mėsa – ji visa gera, jei tu papildomai jos nesugadinai. O štai padažas…! Tai jau improvizacijos menas. Gebėjimas nustebinti valgytojus ir pasimėgauti šlovės minute. Tai saldi garbės akimirka – mano sukurtas padažas!

Antra priežastis – cukrus. BBQ padažas yra saldus, ir saldėsių karamelizavimas yra šio padažo pagrindas. Tačiau ką daryti, jeigu tu negali vartoti cukraus? Iš gamyklinio produkto jo neišimsi. O darydamas pats gali jo nedėti visai arba dėti mažai. Taip, cukrus dar atlieka rūgščių balanso pareigą. Bet jo galima dėti mažiau, rasti kompromisą. Žodžiu – pasigaminti taip, kaip tinka jūsų poreikiams.

Na ir jau paskutinis argumentas – jūs visada žinosite, ką sudėjote į naminį padažą. Jame nebus standiklių, dažiklių, skonio stipriklių, konservantų ar emulgatorių. Jame bus tik tai ir tik tiek, kiek įdėsite. Taip, jis nebus tinkamas palaikius jį stiklainėlyje kambario temperatūroje mėnesį ar kitą. Bet jis kuo puikiausiai šaldomas ir gali gyventi šaldiklyje ilgas kantraus laukimo dienas.

Na gerai, eikime prie esmės. Padažas reikalauja šiek tiek produktų, bet jie nėra kažin kuo magiški ar ypatingi – eiliniai produktai, kurių rasite daugumoje didesnių maisto krautuvių.

Naminis BBQ padažas

  • 250g pomidorų tyrės
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 2 šaukštai obuolių acto
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai medaus
  • 1/2 šaukšto garstyčių padažo
  • 1 arb. š. Vorčesterio padažo
  • 1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių
  • 1/2 arb. š. česnako miltelių ar granulių
  • 1/2 arb. š. svogūno miltelių
  • 1/4 arb. š. arba kiek mažiau aitriosios paprikos ar kajeno pipirų miltelių
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • druskos
  1. Gamyba: visus komponentus, išskyrus druską, dedame į puodą.
  2. Užkaičiame ir maišydami palaukiame kol įkais.
  3. Ant lėtos ugnies maišydami pakaitiname 5min.
  4. Sūdome pagal poreikį. Atvėsiname.

Va štai ir viskas. Man čia sukurti įrašą ilgiau užtruko, nei jums užtruks pasigaminti padažą.

Ne, tai nėra autentiškas BBQ padažo receptas. Toks apskritai neegzistuoja. Tai vienas iš jų. O kaip jį padaryti pačiu pačiausiu? Eksperimetnuokite! Ir raskite savo auksines proporcijas.

Sukurkite padažą, kuriuos didžiuositės prie kepsninės.

Sėkmės! 🙂