Kartais gyvenime nutinka maži stebuklai, kurių nevalia praleisti – kaip antai šiandien, kai lapkričio viduryje, kuris įprastai būna apniukęs ir vėjuotas, staiga orai pasitaisė kaip vėlyvą vasarą. Dangus visiškai giedras, šviečia jauki ir šildanti saulutė, oras sušilo iki +12C. o saulės atokaitoje siekė visus 20. Argi ne stebuklas! Na kaip gali praleisti tokią dieną neišnaudojęs pramogoms lauke?
Ta proga savaitgalio pietums šeimynai pagaminau karkas – tai pigu, paprasta ir labai gardu. Ypač, jeigu karka būna ne tik paruošta, bet ir kvepia švelniu dūmo aromatu. Gamyba labai paprasta, nuo pradžios iki tiekimo ant stalo užtruksite ~3val. ir sočiai pamaitinsite 4 ar 5 alkanus valgytojus. Tiesa, tam reikės dviejų esminių priemonių: greitpuodžio ir griliaus. Jei juos turite, tuomet visa kita bus paprasta. Žiūrėkit:
Į mano išmanųjį puodą telpa 2 karkutės, todėl tiek ir gaminsiu. Dar reikia turėti 3 svogūnus, 3 česnako skilteles, 100g sauso prieskonių mišinio griliui – rinkitės savo mėgstamą, stiklinės sojos padažo ir apie pusę litro kolos ar pepsi. Petražolių nereikia, čia jos vardan kompozicijos padėtos 🙂
Visų pirma sudedame karkas ir į laisvus tarpus sukišame svogūnų ketvirčius bei česnakus.
Viską gausiai apibarstome prieskoniais. Nesibaiminkite – nebus per daug.
Viską užpilame sojos padažu ir pilame pepsi. Svarbu: neperpilkite daugiau, nei leidžia puodas – stebėkite žymes, iki kiek galima pripilti. Tai turi neviršyti 2/3 nuo bendro tūrio. Nebijokite, kad neapsėmė, viskas bus gerai.
Uždedame dangtį, įjungiame išmanųjį puodą greitpuodžio režimu. Režimas – gamyba su slėgiu, trukmė – 1val., pabaigus gamybą pašildymo nereikia. Paleidom ir pamiršom, tegul darbuojasi.
Puodas sušils per pusvalandį, dar valandą virs – turite laisvo laiko. Kai programa baigiasi einame kurti griliui anglių. Kol jos įsidegs išleidžiame iš puodo slėgį, atidarome, plačių mentelių pagalba išgriebiame karkas ir dedame į keptuvę, kuri tinkama dėti į orkaitę. Darbuokitės atsargiai, mat karkos jau gana minkštos ir gali subyrėti.
Anglis pilame į griliuką, ant jų dedame kelias obels ar ąžuolo kaladėles, ant grotelių dedame keptuvę su karkomis ir uždarome dangtį.
Apatinis oro padavimas atidarytas iki pusės, viršutinis – trečdaliu. Klasikinis karšto rūkimo režimas (gali skirtis nuo jūsų turimo griliaus, todėl elkitės apdairiai). Šiaip teoriškai keptuvės galima ir nenaudoti, jeigu jūsų kepsninė turi deflektorių. Manoji neturi, todėl man keptuvė atliko deflektoriaus vaidmenį.
Taigi, dangtį uždarom ir paliekam karkas valandai.
Po valandos atidarome dangtį ir randamai štai taip dailiai paraudonavusias, apskrudusias ir labai kvapnias karkas. Jos paruoštos – galima tiekti į stalą.
Gardžios, minkštos, byrančios nuo kaulo ir tikru dūmu kvepiančios karkos – tikras skanėstas neskubriems vėlyviems savaitgalio pietums. Valgomos tradiciškai su krienais, garstyčiomis, raugintais agurkais ir visais kitais priedais, kurie tinka patiekti kartu.
Skanaus!