Kas sakė, kad steikai privalo būti gamina iš jautienos? Pagal bendrinį apibūdinimą steikas yra gabalas mėsos (pjausnys) išpjautas iš mėsingos skerdienos dalies. Taip, populiariausia mėsa steikui yra jautiena, tačiau aš kepu ir kiaulienos steikus, kurie taip pat yra gardūs, sultingi ir tirpstantys burnoje.

Pagrindinis gero steiko produktas yra kokybiška mėsa. Galima kepti nugarinę su kauliuku, bet aš labiau mėgstu sprandinę. Gera, kokybiška kiaulienos sprandinė yra minkšta, mat ploni riebalų sluoksneliai paverčia ją tarsi marmurine. Nusipirkite gerą ir gražų gabalą sprandinės ir tiesiog supjaustykite skersai nykščio storio gabalais. Štai jie, kiaulienos steikai.

Antra svarbi dalis yra marinatas. Štai jo receptas:

stiklinė pomidorų sulčių (ne šviežiai spaustų, žinoma – tiesiog, iš pakelio)
stiklinė šviesaus alaus
3 – 4 šaukštai aliejaus
šaukštas garstyčių padažo
šaukštas druskos
maltų juodųjų pipirų
papildomai – jeigu patinka – galima įdėti kelias traiškytas česnako skilteles.

Imame puodą, sudedame visas marinato dalis ir gerai išmaišome kulinarine šluotele. Gaunasi dailus rožinis skystis su balta putele.

Štai į jį ir reikia pamerkti kiaulienos steikus. Bent 4 valandoms (marinuojant kambario temperatūroje) arba galima palikti marinuotis per naktį, tuomet puodą dedame į šaldytuvą. Išimkite bent kelias valandas prieš kepimą, kad mėsa sušiltų. Juk jūs žinote, kad mėsa kepama neatšaldyta, o kambario temperatūros? Na, dabar jau žinote 😉

Kepame kaip ir jautienos steikus, tačiau vienas skirtumas, kad kiaulienos steikus reikia gerai iškepti – well done, taip sakant. Mėsos specifika tokia.

Vienok, net ir pilnai iškepti jie gaunasi minkšti, sultingi ir labai gardūs!

Na ir dar trumpas patarimas apie marinatą: jeigu turite prabangų grilių, kuris sugeba ką nors kaitinti ir šalia pagrindinio patiekalo gamybos, tai iš marinato (įbėrus smulkiai kapotą svogūno galvą) pakaitinus jį ~20min. galima pasigaminti padažo prie keptos mėsos.

Arba nesukti sau galvos ir pilti jį lauk 🙂

Skanaus!