Rašau pastaruoju metu mažiau – žinau, nebarkit labai 😉 Bet ir jūs skaitote mažiau. Tai reiškia, kad sulig atšilusiais orais, vėl pradėjusiais veikti restoranais ir palengva laisvėjančiais karantino apribojimais žmonės tiesiog mažiau domisi maisto gamyba ir labiau – jau pagaminto maisto vartojimu mieste. Ir aš ne išimtis, praėjusį savitgalį mėgavausi šilta pavasarine saule ir ne namuose pagamintu maistu. Tai buvo taip nuostabu…! 🙂

Todėl ir šis įrašas bus neilgas, nesudėtingas, bet labai praktiškas. Žinote, aš bėgant metams kartais imu pamiršti ką gaminau ir kas patiko. Antai pernai taip nuostabiai pavyko marinuoti baravykai! Neparašiau recepto čia ir dabar graužiu nagus iki alkūnių… Tad pradėjau šį blog’ą naudoti ne tik kaip būdą bendrauti su jumis, bet ir kaip užrašų knygelę sau. Prabėgs metai – kiti ir žiūrėk, seni receptai vėl kaip nauji džiugina svečius 😉

Taigi, artėja vasara – kepsnių ir šašlykų sezonas, todėl šiandien papasakosiu 5 skirtingus marinavimo receptus mėsai, kepamai ant žarijų. Tai gali būti šašlykas, gali būti tiesiog kepsniai. Net ir mėsa gali būti skirtinga, čia jau nutarsite patys kas labiau patiko ir ką naudoti. O kol kas sutarkime, kad naudojame kiaulienos sprandinę. Supjaustom ją gabalais, kokio dydžio juos kepsite. Dabar juos liks tik užmarinuoti. Tam pasiruoškite maisto dėžutę, ar sandarų polietileninį maišelį. Mūsų tikslas – aplieti paruoštu marinatu mėsą ir palikti marinuotis per naktį. Taip, kad mėsa būtų marinate. Tai reiškia, kad teoriškai maišelis bus patogiau nei dėžutė.

Dar sutarkime, kad visiems marinavimo receptams mes naudosime aliejų. Jo nereikia daug – kelis šlakelius. Nereikia, kad mėsa plauktų aliejuje, bet lengva plėvelė turi susidaryti. Tam yra dvi priežastys. Pirmoji – aliejus yra puikus tarpininkas tarp prieskonių ir mėsos. Antra – aliejumi aptepta mėsa dailiau iškepa, gražiau paskrunda ir viduje lieka sultingesnė. Ir dar kepimo metu praskleidžia sausųjų prieskonių aromatus. Žodžiu šiek tiek neutralaus skonio aliejaus (rapsų, ar saulėgražų ar koks kitas jūsų mėgiamas) marinavimui reikia panaudoti.

Dėl principo sutarėme, dabar eime prie konkrečių receptų.

Svogūnų sulčių marinatas

Svogūnus nulupame, supjaustome taip, kad tilptų į blenderio indą. užpilame iki trečdalio vandeniu ir viską sutriname į skystą košę.

Gautą košę nukošiame per sietelį ir turim svogūnų sultis su vandeniu. Mėsą dedame į indelį / maišelį, pašlakstome aliejumi, pagardiname druska ir pipirais ir užpilame skysčiu.

Jei naudojate maišelį, tai tiesiog užrišate jo galą ir viską šiek tiek pamasažuojate, idant viskas tolygiai pasiskirstytų ir paliekate iki kepimo.

Ir nebijokite druskos dėti iškart, ji neišsausins mėsos. Tai visuotinai gajus mitas, neturintis praktinio pagrindimo. Mėsa išsausėja dėl perkepimo o ne dėl druskos.

Pomidorų sulčių marinatas

Mėsą dedame į maišelį, pašlakstome aliejumi. Užberiame truputį druskos. Ant mėsos užpilame pomidorų sultis (tiks iš pakelio kuo pukiausiai) ir Vorčesterio padažo. Proporcijos: stiklinei sulčių valgomasis šaukštas Vorčesterio. Viską užsandarinam, išmaišom, pamasažuojam ir paliekam – mėsa užmarinuota.

Idant būtų lengviau prisiminti galima šį receptą vadinti „kruvinąja Meri”.

Viduržemio (nuo žodžio Mediterranian) marinatas

Supjaustytą mėsą pašlakstome graikišku alyvuogių aliejumi. Užpilame natūraliu graikišku jogurtu, pabarstome grūstais juodaisiais pipirais, druska ir džiovintu raudonėliu.

Užsandarinam, maišom, masažuojam – paruošta. Štai taip atrodo šašlykas viduržemio marinate vakuminėje pakuotėje:

Kas bendra tarp šių trijų marintų? Jie visi turi savitos rūgšties, kuri suminkštins mėsą – svogūnai, pomidorai ir net jogurtas – tai mėsą minkštinančios rūgštinės terpės. Todėl dėl Dievo meilės, nustokite naudoti actą mėsos marinavimui, jei vis dar tai darote.

Azijietiškas marinatas

Supjaustytą mėsą pašlakstome aliejumi. Užpilame saldaus čili padažo (arba saldžiarūgščio padažo, kokį gausite nusipirkti) ir tokį patį kiekį sojos padažo. Papildomai keli žiupsneliai džiovinto česnako granulių. Papildomai (jei turite) galima užpilti kelis nedidelius šlakelius sezamų aliejaus, jis suteiks azijietiškiems patiekalams būdingo aromato.

Tradiciškai sandarinam, maišom, masažuojam – paruošta.

Kumino marinatas

Šis labiau tinka avienai, bet tiks ir kiaulienai ar net jautienai. Žodžiu raudonos mėsos marinatas.

Supjaustytą mėsą pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir juodaisiais pipirais, trupučiu džiovinto česnako granulių ir grūstuvėje pasmulkintomis kumino sėklomis.

Kuminą, kaip ir kmynų sėklas, būtina šiek tiek pagrūsti, tuomet atsiskleidžia jo skoninės ir aromatinės savybės.

Sandarinam, maišom, masažuojam – paruošta.

Kodėl česnako granulės? Nes šviežias smulkintas česnakas turi cukrų ir jie labai greitai dega. O tada jis tiesiog nemaloniai apkarsta. Džiovinto česnako granulės ar milteliai tokios savybės neturi.

Štai ir viskas – penki labai paprasti ir greitai paruošiami marinatai šašlykui. Neišsirenkate kuris jums tiks ir patiks labiausiai? Padalinkite mėsą į 5 dalis ir pirmą kartą pasigaminkite visus marinatus po truputį. Užmarinuokite mėsą skirtingai, kepkite ir galėsite palyginti. O tada jau tikrai žinosite kokio skonio ar aromato keptos mėsos norisi šį ar kitą kartą.

Gražios artėjančios vasaros, mielieji! Ir netingėkite gaminti maisto lauke, ant gyvos ugnies – vasara nesitęs amžinai 😉