Tyrinėdami fizikinius procesus žmonija ištyrė garą, tai tokia būsena, kuomet skystis virsta dujomis, dar ji vadinama virimu. Vėliau pabandė jį suspausti uždaroje talpoje ir pastebėjo, kad esant aukštesnei virimo temperatūrai maisto gamybos procesai vyksta greičiau. Na, ne visi, o tik tie, kuriems reikalingas terminis apdorojimas 🙂 Taigi jie sukūrė specialius storasienius puodus, kurie turi specifinius dangčius su užraktais, užsidaro sandariai ir neišleidžia viduje atsirandančio garo. To pasekoje maistas buvo gaminamas garuose (techniškai – dujinėje skysčio aplinkoje) ir būdavo pagaminamas greičiau, sutaupant laiko ir energijos. Žmonės šį išradimą pavadino greitpuodžiu.

Kai aš buvau vaikas greitpuodžiai buvo labai populiarūs. Juos buvo galima rasti kiekvienoje tarybinės šeimos virtuvėje. Nors jie buvo baisūs ir primityvūs, bet jau tada šeimininkės žinojo, kad jie palengvina kasdieninius rūpesčius ir gana noriai jais naudodavosi.

greitpuodis

Kaip matote – tai tiesiog buvo storasienis puodas, su specifiniu dangčiu, į kurį buvo įmontuotas apsauginis vožtuvas nuo garo viršslėgio ir vožtuvas garui išleisti po to, kai gamyba būna baigta.

Veikdavo jis irgi gana primityviai: į puodą buvo sudedami maisto produktai, įpilamas vanduo ir uždedamas dangtis. Puodas būdavo statomas ant viryklės, vėliau buvo stebima kada jis įkaista ir jame susiformuoja reikiamas garo kiekis bei kiek laiko reikia jį laikyti ant viryklės, kad virimo process įvyktų. Man, vaikui, jis atrodydavo baisus agregatas, kuris nuolat piktai sušnypšdavo garais.

O vėliau viskas subyrėjo: griuvo sovietmetis, pasikeitė tūkstantmetis, tartum staltiese užklodamas anuos niūrius laikus, ir greitpuodis išnyko iš šiuolaikinių namų virtuvių. Nesakau, kad iš visų – dar tikrai rastume žmonių, besinaudojančių šiuo archajišku išradimu, bet tai jau labiau egzotika, nei įprastas virtuvės rakandas.

Tačiau tai visiškai nereiškia, kad pasaulis pamiršo savo išradimus ir gerąsias jų savybes. Anaiptol – jie pasiliko tai, kąs yra gerai ir patobulino tai, kas buvo nepatogu ar ko trūko. Maža to, jie į greitpuodžius įmontavo kompiuterį ir liepė jam atlikti šefo padėjėjo funkciją. Greitpuodžiai tapo dailūs, patogūs, funkcionalūs ir elektriniai. Nenuostabu, kad jie žaibiškai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Vienas toks atsirado ir mano virtuvėje. Tai kanadiečių sukurtas trečios kartos greitpuodis Instant Pot 10-in1.

Instant pot

Kaip teigia gamintojai, Instat Pot yra išmanus programuojamas greitpuodis. Jis sukurtas amerikiečių rinkai ir Lietuvoje juo niekas neprekiauja. Todėl tai nėra kažkieno verslo reklama už pinigus ar dovanas. Aš pats sumokėjau už viską iš savo kišenės. Už viską, tai reiškia, kad aš sumokėjau už patį greitpuodį, jo (per)siuntimo išlaidas, muitą bei PVM, nes jis nėra pigus ir jam taikomi importo mokesčiai. Be to, jis pritaikytas Amerikos rinkos elektros tinklams – tą galite suprasti iš specifinės elektros laido kištuko formos – todėl man dar papildomai teko pirkti galingą elektros keitiklį, kuris 230V įtampą keičia į 110V ir patenkina šio puodo galios poreikius.

Jums, ko gero, kyla natūralus klausimas – kodėl aš pirkau būtent šį įrenginį ir mokėjau nemažai viršaus, nors ką nors panašaus galėjau rasti ir Europoje? Todėl, kad tai yra legendinis virtuvės prietaisas, kuris toks populiarus, kad net gamyba ne visada spėja patenkinti rinkos poreikius ir norint įsigyti tenka jo luktelti. Ne visada, bet taip būna.

Ką radau simpatiškos dėžės viduje? Visų pirma patį puodą, kurį matote aukščiau. Jis sudarytas iš pagrindinio korpuso, išimamo nerūdijančio plieno indo ir dangčio, kurį galima patogiai įtverti į puodo auselę.

Dar buvo maitinimo laidas, kelios knygutės, grotelės paaukštinimui kai nori gaminti tik garuose, plastikinis skysčių matavimo indas ir keramikiniai šaukštai.

Instant pot priedai

Knygutėse anglų kalba trumpa aprašyta kaip juo naudotis ir dar keli patiekalų receptai pradžiai. Mano pasirinktas puodas yra 6 kvortų talpos, kas žmoniškai tariant yra 5,6 litro. Gamyboje dalyvaujančias puodo dalis galima plauti indaplovėje, kas man buvo labai svarbu, mat dauguma elektrinių puodų to neturi.

Tad kuo gi ypatingas šis puodas? O gi tuo, kad jis savyje turi mikroprocesorinį valdymą, kuris visada žino puode esamą temperatūrą bei slėgį ir gali preciziškai tiksliai jį reguliuoti. Tiek preciziškai, kad gamintojau numatė, jog maistas gali būti gaminamas ir kalnuose, todėl prieš naudojantis puodu jam reikia pasakyti dabartinę buvimo altitudę. Kaip žinia, kuo aukščiau kylame, tuo virimo temperatūra mažėja. Taip, tai vos keli laipsniai ar net jų dalys, bet net ir tai gamintojams pasirodė svarbu.

Maža to, puodas turi begalę apsaugų, įskaitant apsaugą nuo viršslėgio arba dūmų. Taip taip, jeigu puode bus per mažai skysčio ir viduje esantis maistas ims degti, puodas pajus ir tai ir atsijungs, saugodamas namus nuo gaisro.

Instant pot

Naudotis labai paprasta: sudedate maisto produktus, pasirenkate vieną iš rekomenduojamų programų, spaudžiate Start mygtuką ir atėjus numatytam laikui gaunate rezultatą. Preciziškai tikslų.

Kaip matote iš užrašų ant skydelio galima rinktis nuo gamybos labai aukštame slėgyje iki paprasto jogurto. Aha, jo dėka galite pasigaminti naminio jogurto iš paprasto pieno, kurį nusiperkate parduotuvėje.

Puodas verda kiaušinius, kaip jūs pageidaujate, verda tobulus ryžius ar bet kokias kitas kruopas. Pavyzdžiui perlinėms kruopoms nebereikia naktinio mirkymo ir ilgo burbuliavimo puode. Čia viskas įvyksta per 20min.

Yra saute funkcija, yra slow-cooking‘as, yra sous vide funkcija ir …. ir čia yra viskas, kam atskirai reiktų begalės skirtingų brangių prietaisų. Čia viską padaro vienas išmanus įrenginys. Jis net ir kūdikio indelius moka sterilizuoti, jei tik yra toks poreikis.

Kas dar svarbu – visas opcijas galima redaguoti ir konfigūruoti pagal jūsų poreikius. Ne, šis puodas neturi apps’o kuriuo jį galima stebėti ir valdyti išmaniojo telefono pagalba. Bet jis išmanus savaime ir nesunkiai valdomas apvalios rankenėlės pagalba, matant reikšmes ekrane.

Be to, galima atidėti maisto gamybos pradžią labai ilgam laikui ir pagaminus dar labai ilgai laikyti pašildytą. Tiesa, tą reikia naudoti su protu ir gamintojas įspėja, kad jeigu mėsa ar žuvis, būdama kambario temperatūroje gali sugesti, kol sulauks terminio apdorojimo pradžios, tai to nereiktų praleisti pro ausis. Tačiau iš esmės, jūs galite suorganizuoti viską vieną dieną ir įjungę išvykti, o maistas bus pagamintas ir patiektas karštas jau kitą dieną. Ir bus laikomas šiltai, kol neatvyks valgytojai. Jūs galite padaryti taip, kad išvykdami į savaitgalio žygį grįžę kitos dienos vakare rasite karštą ir gardžią vakarienę.

Šiame puode tiek galimybių ir tiek tų galimybių galimų variantų, kad stogą rauna net ir labai kūrybingam virtuvės mėgėjui. Žmonės jame ne tik sriubą verdą ar pulled pork’ą gamina, žmonės jame gamina creme brulee ir kepa įvairiausius pyragus. Ir kas svarbiausia – jis viską daro savarankiškai, bei leidžia jums lygiagrečiai tuo pačiu metu gaminti kitus patiekalus arba užsiimti noriam veikla. Kai procesas pasibaigs, puodas tiesiog supypsės, pranešdamas apie darbo pabaigą. Ir išsijungs, ar palaikys maistą šiltai – kaip pageidaujate?

Jis toks stulbinantis, kad nenuostabu, jog pilna išmaniųjų programėlių su patarimais ir receptų rinkiniais. Yra didžiulės grupės Facebooke, kuriose šimtai tūkstančių narių ir jie dalinasi savo žiniomis bei receptais kaip dar išnaudoti šį stebuklingą žmonijos išradimą.

Youtube nesibaigiantis kiekis video medžiagos, kur profesionalūs virtuvės šefai ar tiesiog vlogeriai rodo kaip naudotis šiuo puodu ir ką bei kaip galima juo pasigaminti.

Jis paprastas naudoti, jį lengva plauti, jo gamybos rezultatai visada preciziškai pavykę. Ir jis taupo begalę laiko. Juo galite gaminti visur, kur yra elektros lizdas, turintis bent 1kW galią. Tai ištisa virtuvė su įranga vienoje metalinėje dėžutėje, kurią galite įsimesti į automobilį ir nusivežti kur tik patinka – pas draugus į svečius, sodybą, kempingą ar bet kur, kur sugalvosite. Ir jis pagamins maisto 6 asmenims lengvai.

Žinau, žinau – dabar Lietuvoje tokie dalykai nemadingi. Dabar visi eina iš proto dėl didelių, brangių žalių kiaušinių ant kojelių. Jie ten kepa, verda, pyragus ruošia ir dar ką tik veikia. Nesakau, kad tai – blogai. Tebūnie. Bet tai skirtingi ir nelygintini dalykai. Šis puodas yra kur kas lengvesnis, kelis kartus pigesnis, savarankiškesnis – šalia jo nereikia būti kai jis gamina. Ir dirba jis iškart, vos įjungus.

Šis puodas pakeitė mano maisto gamybos įpročius. Ne, nepakeitė – tiksliau būtų sakant „papildė“. Dabar aš galiu daugiau ir su dar didesniu malonumu. Per mėnesį aš nespėjau išnaudoti visko, ką jis gali. Ir manęs laukia dar ilgas ir džiaugsmingas naujų atradimų kelias. Ką gali žinoti – gal vieną dieną juo susigundysite ir jūs, mano mielieji skaitytojai? Gal ir jūsų namuose atsiras šis blizgantis pagalbininkas, kurs nuves jus į dar nepatirtos ir nepažintos profesionalios kulinarijos erdves. Nuoširdžiai jums to linkiu. Ir patikėkite – jūs to nepasigailėsite. Šis puodas vertas kiekvieno už jį sumokėto cento.