Limonadas – žodis, kurio kilmė man buvo nežinoma, tačiau lydėjo vaikystėje tartum burtažodis. Limonadas buvo viskas, kas buvo saldu ir gazuota. Ir jo taip norėjosi karštomis vasaros dienomis…

O istoriškai limonadas yra saldintas gėrimas, turintis citrinų skonį. Jis gali būti skaninamas ir kitais priedais – pavyzdžiui sultimis, uogomis ar žolelėmis, tačiau citrinos tikrame limonade privalo būti. Norite nudžiuginti savo vaikus karštą vasaros dieną? Pagaminkite jiems naminio limonado – jis patiks ne tik jiems, bet atgaivins ir jus.

Visų pirma reikės šalto vandens, bent poros litrų. Norite gazuoto – pirkite mineralinį vandenį buteliuose ir dėkite į šaldytuvą ar šaldiklį, kad kuo labiau atšaltų.

Dar imkite puodą, į jį suberkite stiklinę ar pusantros cukraus ir užkaiskite ugnį. Nieko daryti nereikia, nieko nelieskite – tiesiog stebėkite. Po keleto minučių cukrus puode ims ruduoti, tirpti ir kvepėti karamele.

karamelė

Mums kaip tik to ir reikia. Galite ir toliau neliesti arba atsargiai pamaišyti medine mentele. ATSARGIAI. Ši ruda kvapni masė yra be galo karšta ir užlašinę jos ant odos nudegsite.

Kol cukrus tirpsta išspauskite dviejų – trijų citrinų sultis.

Kai cukrus ištirps ir taps ruda klampia mase jūs gausite skystą karamelę. Ją atšaldžius būtų karameliniai saldainiai.

karamelė

Į šią masę atsargiai įpilkite stiklinę vandens ir citrinų sultis. Neišsigąskite – šoktels debesėlis garų, tai normalu. Karamelė sukietės, bet sultys įkais, todėl maišykite viską atsargiai mentele, kol karamelė ištirps sultyse. Tuomet nukaiskite puodą ir leiskite šiek tiek pravėsti.

Kol skystis vėsta susiraskite trijų litrų talpos stiklainį. Į jį įmeskite puokštelę nupjautų ir pasmulkintų mėtų. Užpilkite stikline vandens ir supilkite puodo turinį. Dabar į stiklainį iki viršaus pripilkite atšaldyto vandens. Jeigu jis pradėjo virsti ledu – dar geriau, sukratykite ir ledukus. Išmaišykite. Štai jūs pasigaminote tikro naminio limonado.

limonadas

Receptas yra bendrinis ir paragavę patys nuspręsite kaip norite jį keisti. Nuotraukoje viršuje matote rezultatą, kur panaudotos ne tik citrinų, bet ir keturių apelsinų sultys.

Galite naudoti juos, galite naudoti greipfrutų sultis, arba kaip tik naudoti tik citrinas, dėti mėtų daugiau ar mažiau – žodžiu eksperimentuokite su skoniais ir jų mišiniais. Gėrimą naudokite iš art ar laikykite šaldytuve. Pateikiant mėtos nėra labai patrauklios, todėl geriau limonadą nukošti per sietelį į ąsotį ir papildomai įberti kelias saujas ledukų.

Dar vienas puikus naminis gėrimas, kuris bus atgaiva karštą vasaros dieną.