Visi visavalgiai mėgsta vištienos sparnelius. O dar sparneliai yra populiarus užkandis prie alaus stebint sporto ar pramogų renginius per TV. Ar tiesiog norint pavaišinti didelę draugų kompaniją. Puiki alternatyva čipsams, keptai duonai ir niekam nepatinkantiems morkų bei salierų šiaudeliams su jogurtiniu padažu.
Kartu su nepriklausomybe iš Amerikos atkeliavo tradicija valgyti aštrius sparnelius, dar žinomus kaip Buffalo wings. Ir nors tai atrodo kaip pagrindinis patiekalas, tačiau tai tėra užkandis ir sparneliai yra soti alternatyva traškučiams ar lazdelėms, kuriuos mirkome į įvairius padažus. Taip, čia nėra klaidos – sparneliai yra tik priemonė aštriam padažui suvalgyti. Ir tas padažas maloniai degina burną, kviečia atsikimšti dar butelaitį alaus ir pasinerti į rungtynių finalo šurmulį krykštaujant gavus naujus taškus.
Ir dabar jau technologinė esmė: sparnelių niekas nemarinuoja, niekaip kitaip specialiai neruošia – tiesiog termiškai apdoroja ir vėliau aplieja padažu. Štai kodėl šis receptas toks populiarus: jis paruošiamas greitai ir sparnelių galima paruošti neįtikėtinus kiekius tiesiog namų virtuvėje.
Ir štai kaip tai daroma:
Vidutinio dydžio kompanijai reikės 2 -3 kg šviežių vištienos sparnelių;
Aštraus naminio padažo sparneliams;
Kam per aštru – atsigavėjimui paruošto sūrio padažo;
Saliero ir morkų šiaudelių sūrio padažui pakabinti.
Paruoškime viską eilės tvarka:
Į blenderį suberiame 4-5 aitrias paprikas be sėklų ir kotelių, kubeliais supjaustytą didelį raudoną pomidorą, 4-6 skilteles česnako, 100ml obuolių ar vynuogių acto, arbatinį šaukštelį su kaupu garstyčių padažo, valgomąjį šaukštą Viusterio padažo, jei yra noro aštriau – įlašiname nuo kelių iki keliolikos lašų Tabasco, beriame žiubsnį druskos. Blenderį įjungiame ir indo turinį paverčiame aštria košele. Puode įkaitiname ir ištirpdome 100g sviesto. Jam ištirpus supilame košelę iš blenderio ir pakaitiname maišydami 5-10min. Nukaičiame ir uždengiame. Padažas paruoštas, neragaukite – nerekomenduoju. Nebent mėgstate ekstremalius pojūčius.
Sūrio padažui reikia pakaitinti 100ml grietinėlės, kai ji įkais – suberti 100g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, įberti šiek tiek druskos, pagardinti juodaisiais pipirais ir šlakeliu Viusterio padažo. Viską išmaišyti kaitinant ant mažos ugnies, vos tik sūris ištirps ir viskas pavirs vientisu padažu – nukaisti ir atidėti. Padažas turi atvėsti ir šiek tiek sutirštėti. Tas irgi paruošta.
Supjaustyti kelias morkas ir saliero stiebkočius plonais trumpais šiaudeliais vargo irgi nebus? Gerai.
Liko tik sparneliai. Visų pirma juos reikia išimti iš pakuotės ir nusausinti. Tada padalinti į tris dalis pjaunant per sąnarius. Ploniausias (kraštines) dalis išmetame, jos bevertės. Likusias dvi termiškai apdorojame. Čia galimi keli būdai. Paprasčiausią naudoja užkandinėse – sparnelius tiesiog sumeta į fritiūrinę ir verda aliejuje, kol spraneliai įgauna tamsaus aukso spalvą ir ima nertis nuo kaulo.
Panašų veiksmą galite atlikti namuose, į didelį puodą supylę 1-2 litrus rapsų aliejaus. Tik dirbkite atsargiai, nes karštas aliejus labai pavojingas ir elgiantis neatsargiai galimi rimti nudegimai.
Nenorite virti aliejuje? Kepkite orkaitėje. Sparnelius apšlakstykite aliejumi, dėkite ant orkaitės grotelių, groteles – ant skardos, į kurią varvės riebalai ir pašaukite į +190C..+200C orkaitę. Kepkite kol dailiai paruduos, o mėsa nersis nuo kaulų. Lengvai nuo kaulų atsiskirianti mėsa yra vienas iš svarbiausių reikalavimų.
Esate gurmanas ir turite prabangią kepsninę? Dėkite sparnelius į ją, užmeskite kietmedžio skiedrų ir uždenkite dangtį. Tegul sparneliai karštai rūkosi ir papildomai įgeria dūmo aromatų.
Kai sparneliai paruošti – tiesiog sumeskite juos į karštą aštrų padažą ir pamaišykite, kad jie tolygiai apliptų aštriuoju padažu. Štai ir viskas, užkandis paruoštas.
Dabar suprantate, kad viską galima paruošti tuo metu, kol sparneliai kepa ir faktiškai šio užkandžio paruošimui sugaišite vos pusvalandį?
Sparneliai taip ir patiekiami dideliame dubenyje, dar reik kito dubens kaulams, krūvos servetėlių lipniems pirštams ir lūpoms šluostyti. Na ir sūrio padažo su daržovių šiaudeliais – jis valgomas, kai nuo aštrumo burna nesuvaldomai dega. Nes nei alus, nei vynas, nei vanduo šio aitrumo negesina 😉 O sūrio padažas kaip tik ir skirtas ugniai burnoje gesinti.
Štai taip gaminami legendiniai Buffalo wings. Palepinkite jai draugus – tikrai sulauksite komplimentų 🙂