Medus ir garstyčios yra puikus derinys. Sumaišius šiuos du produktus ir pridėjus šiek tiek papildomų galima išgauti ryškų ir gana universalų naminį padažą. Padažo balansui dar reikia šiek tiek rūgšties, šiek tiek emulsiklio ir vos kelių prieskonių.
Jo sudėtis gan paprasta:
- 1 šaukštas aštraus garstyčių padažo (tyčia sakau padažo, nes garstyčios yra augalas, kurių sėklos naudojamos padažui gaminti)
- 1 šaukštas Dižono garstyčių padažo
- 3 šaukštai medaus
- 100ml majonezo
- 1 šaukštelis obuolių ar vyno acto
- 1/3 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
- druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
- jei patinka – galima įdėti džiovinto česnako granulių
Visus produktus sudedame į indą ir išplakame šluotele iki vienalytės masės. Galima naudoti ir seną, susikristalizavusį medų, tačiau jį reikia dėti į indą pirmą, indą dėti į šiltą / karštą vandenį ir luktelti kol medus suskystės.
Pagamintą padažą galima naudoti net kelias dienas, saugant jį šaldytuve.
Padažas universalus, mat jį galima naudoti kaip pertepą sumuštiniams, galima naudoti kaip glazūrą kepsniams, galima naudoti kaip dipą šviežioms daržovėms, jei norite – galima naudoti kaip užpilą šiltoms vištienos ar keptų kepenėlių salotomis. Kadaise esu valgęs ant salotų lapų išdėliotas karštas keptas vištienos kepenėles, graikinius riešutus, besėkles alyvuoges ir agurko kubelius. Viskas buvo pašlakstyta šiuo padažu. Na išties buvo gardu!
Prie progos susimaišykite šio padažo, paragaukite – tikiu, kad rasite kur jį pritaikyti.