Artėja Kalėdos ir aš manau, kad jūs jau galvojate apie tai, kokiais valgiais džiuginsite namiškius šiemet. Maža to, aš manau, kad Kalėdoms jūs galimai kepsite didelį gabalą kiaulienos orkaitėje. Pavyzdžiui kumpį su kaulu, arba mentę su oda ar dar ką nors, kas populiaru per Kalėdas. Juk tai gana nebrangu, paprasta ir galima pamaitinti didelį būrį valgytojų.

Jei kepsite kiaulieną – nepamirškite, kad obuoliai yra didžiausi kiaulienos draugai. Prie kiaulienos kepsnio orkaitėje pagaminkite obuolių padažą, kuris paprastą patiekalą pavers dar gardesniu ir paprastesniu. Ypač, jeigu savo podėlyje turite išlaikę rudenį skintų žieminių obuolių. Dabar pats metas juos naudoti. Antai kokie gražuoliai šiemet užaugo mano sodelyje, ir kuo puikiausiai išsilaikė iki dabar, gruodžio pabaigos.

Taigi, paprasčiausias obuolių padažo receptas yra toks:

4 vidutinio dydžio obuoliai, nulupti ir supjaustyti kubeliais.
100ml vandens
2 šaukštai cukraus (nebūtina)
1/2 šaukštelio cinamono (nebūtina)

Gamyba:

Sudėkite obuolius, vandenį, cukrų (jei naudojate) ir cinamoną (jei naudojate).
Mišinį užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite 10-15 minučių arba kol obuoliai suminkštės.
Bulvių trintuvu arba šakute sutrinkite obuolius iki norimos konsistencijos. Kad obuolių padažas būtų lygesnis, obuolius galite sutrinti blenderiu arba virtuviniu kombainu.
Patiekite obuolių padažą šiltą arba atšaldytą. Be to jį galima pasigaminti iš anksto ir laikyti sandariame inde šaldytuve iki 1 savaitės. Bet šviežas, dar šiltas padažas žinoma bus gardesnis.

Pagal šį receptą ruošiamą obuolių padažą galite pagardinti pridedant ir kitų priedų pagal savo skonį. Galima naudoti medų, rudąjį cukrų, citrinos sultis, muskatą arba gvazdikėlius. Į padažą taip pat galite įdėti kitų rūšių vaisių, pavyzdžiui, kriaušių ar uogų, kad padažas būtų dar įdomesnis.

Kitas, panašus, receptas:

Puode sumaišykite kelis obuolius smulkintus kubeliais, 100ml sidro, šaukštą su kaupu medaus ir 2 šaukštelius garstyčių. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite ~10 minučių arba kol obuoliai suminkštės. Sutrinkite blenderiu ar virtuviniu kombainu iki vientisos masės ir patiekite. Sidro – turiu omenyje tikro, natūralaus sidro be papildomų saldiklių. Jis suteiks rūgštelės, kuri tinka šiam padažui. Padažą pateikti šiltą.

Ramių ir jaukių švenčių!