Nežinau ar pamenate, bet Lietuvoje buvo tokie laikai kai populiariausias padažas (populiariausias, nes beveik visur jį siūlydavo) prie daugumos patiekalų buvo ketčupas, sumaišytas su majonezu. Ir tai buvo dar tais laikais, kai ketčupas buvo labai vidutiniškas, o majonezas visai nekoks. Nepamenat? Čia tie laikai, kai tik atsirado pirmosios picos ir populiariausias pakelės užeigų patiekalas buvo sūriu užkeptas ir riebaluose plaukiantis karbonadas.
Šyptelėjote? Vadinasi prisimenate 🙂
Įdomu tai, kad šis universalus padažas išties tinka prie gana nemažo kiekio patiekalų ir užkandžių. Su sąlyga, kad išlaikomos padažo gaminimo taisyklės. Mat pats padažas (anot legendos) yra kilęs JAV, iš Misisipės valstijos ir ilgainiui paplitęs po visas valstijas. Labai gali būti (aš dabar spėju), kad tuo metu, kai visa vakarietiška kultūra, taip kaip mes ją supratome, užgriuvo kapitalizmo ištroškusią mūsų šalį, su pirmaisiais turistais parkeliavo ir šis padažas. Tik mes dar nebuvome labai išrankūs skoniuose, todėl manėme, kad užtenka sumaišyti ketčupą su majonezu.
Pasigaminkime teisingą šio padažo versiją.
Universalus padažas
- 100ml Hellmanns majonezo
- 2 šaukštai ketčupo
- 1/2 šaukšto Vorčesterio padažo
- 1/2 šaukštelio Dižono garstyčių
- 1/4 šaukštelio aitraus padažo (pvz. Tabasco ar panašaus)
- 1/4 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 1/4 šaukštelio česnakų granulių
- šviežiai maltų juodųjų pipirų ir truputis druskos
- Visus išvardintus produktus išmaišyti indelyje, kad tolygiai pasiskirstytų padaže.
- Naudoti iškart arba uždengus saugoti šaldytuve.
Tai labai paprastas ir greitai pagaminamas padažas, kurį galima naudoti ir kaip dipą.
Kur naudoti? Pertepkite juo bandeles gaminamiems burgeriams. Tepkite ant baltos duonos sumuštiniams su vištiena. Naudokite kaip mirkalą prie skrudintų daržovių ar keptų vištų sparnelių.
Galų gale tiesiog pateikite su keptomis bulvių skiltelėmis. Štai prasidėjo šviežios bulvės, jų odelė minkšta ir plona, todėl skusti nereikia. Nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis išilgai, apšalkstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir kokiu nors sausu kepsnių ar steiko prieskonių mišiniu. Pamaišykite rankomis, kad skiltelės i visų pusių pasidengtų aliejumi bei prieskoniais.
Sudėkite į kepimo indą odelėmis žemyn ir pašaukite pusvalandžiui į +200C karštumo orkaitę.
Į platų indą įtieskite suglamžytą kepimo popierių, centre padėkite indelį su universaliu padažu ir aplink išdėliokite keptas bulvių skilteles.
Aš pažadu – šis užkandis pirmas dings nuo stalo! Jo nenukonkuruos jokie traškučiai, kepta duona ar sūrio juostelės. Pigu, paprasta, greita ir labai skanu! Išties! 🙂
Nemėgstate bulvių? Pakepkite orkaitėje ar ant griliaus bet kurias kitas kietas daržoves – brokolius, morkas ar dar ką mėgstate.
Galiausiai naudokite šį padažą naminiams kebabams. Ir čia jis kuo puikiausiai tiks.
Skanaus! 🙂