Pesto yra daugelio mėgstamas padažas, tačiau turi vieną rimtą trūkumą – išties aromatingas ir skanus jis tuomet, kai pagamintas šviežiai. O bazilikai šaltuoju metų laiku Lietuvoje yra prabanga.

Bet visada yra kitų žalumynų, kurie puikiai tiks šiam padažui – tai rucola (dar žinoma kaip Sėjamoji gražgarstė) ir petražolės. Šių dviejų žolelių didesnėse maisto prekių parduotuvėse rasite apskritus metus ir jų skoninės savybės beveik nekinta. Net ir sausio mėnesį. Pirkite visą pakuotę (būna tokios plastikinės, uždengtos skaidria plėvėle, nebepamenu koks jų svoris.

Dar papildomai reikės kelių gabalėlių kietojo sūrio, saujelės riešutų – žinau, originale naudojami kedro riešutai, bet galima naudoti bet kuriuos kitus. Va aš panaudojau graikinius riešutus, akcijos metu jie kainavo centus, o padažo skonis nuo to nenukentėjo. Prie viso šio produktų sąrašo reiktų pridėti skiltelę česnako šiek tiek druskos, truputį grūstų pipirų ir keletą šlakelių augalinio aliejaus. Galima naudoti alyvuogių aliejų, tačiau jis prideda specifinio kartumo padažui. Mėgstate jį – pirmyn, naudokite!

Viską sudėkite į blenderio indą ir ilgai smulkinkite. Aš smulkinau bene minutę – tada išgavau norimą vienalytę tekstūrą be stambesnių gabalėlių. Tiesa, besmulkinant galima koreguoti padažo tirštumą. Norite skystesnio – įpilkite dar šiek tiek aliejaus.

Padažas gavosi labai skanus, aš galėčiau jį vieną kabinti šaukšteliu. Bet jis kuo puikiausiai atstos pesto gardinant patiekalus.

Paprasčiausias panaudojimo būdas: išvirkite mėgiamus makaronus, nukoškite, įdėkite kelis šaukštus šio padažo ir išmaišykite. Dėkite makaronus į lėkštes, gardinkite keliais šlakeliais alyvuogių aliejaus ir užtarkuokite smulkių kietojo sūrio drožlių! Paprastas, greitas ir labai prabangus savo skoniu patiekalas.

Skanaus!