Kad jau rašiau apie bulvių ir grikių košes, privalau parašyti ir apie ryžių košę. Ir tai bus būtent apie košę, o ne tiesiog ryžius, kurie virti, bet naudojami kaip paruoštukas tolimesnių patiekalų gamybai.

Ryžiai yra gardžios kruopos, turinčios baltymų, angliavandenių, ląstelienos, vitaminų (ypač B grupės) bei mineralinių medžiagų. Jų košė lengvai įsisavinama, soti ir gali būti valgoma kaip atskiras patiekalas, arba – patiekiama kaip garnyras prie kitų patiekalų.

Tačiau norint išvirti gardžią, purią ir skalsią ryžių košę reikia žinoti kelis esminius dalykus ir griežtai jų laikytis.

Visų pirma – kruopų ir vandens proporcijos. Santykis turi būti 1:2 – viena dalis ryžių ir dvi dalys vandens. Aš keturiems asmenims imu 250ml ryžių ir 500ml vandens. Jei vandens bus daugiau – košė bus vandeninga ir gliti. Jei mažiau – kruopos bus kietos ir greičiausiai lips prie dugno.

Puodą verta imti kiek didesnį ir gana platų, kad ryžiai tolygiai pasklistų vandenyje. Užverdame vandenį, supilame ryžius ir pamaišome. Uždengiame dangčiu – geriau stikliniu, matysis kaip verda. Tai patogu, nes verdant ryžių košę nereikia puodo dangčio nukelti, nereikia ir  košės maišyti.

Palaukiame kol puodas vėl ims virti ir sumažiname kaitrą iki minimalios, kad vos burbuliuotų. Pažiūrime į laikrodį: reikės virti lygiai 15min.

Praėjus 15min. nukeliame puodą nuo kaitros ir paliekame košę puode dar 15min. bręsti. Nesvarbu, kad atrodys, jog dar liko šiek tiek vandens – jis susigers į bręstančią košę.

Po 15min. nukeliame dangtį ir galime mėgautis puriomis, bet gana biriomis ryžių kruopomis. Jas šiek tiek pasūdome, dedame šaukštą sviesto ir išmaišome, kol sviestas pilnai ištirps tolygiai pasklisdamas košėje. Paragaukite – košė bus paprasta ir kartu labai gardi. Aš net drįstu sakyti – sveikuoliška. Pati ta pusryčiams. O ir patogu ją gaminti – nukaitus nuo ugnies užmetate rankšluostį ant puodo ir einate praustis. Kol susiruošite ir košė subręs 😉

Tokią košę galima papildomai gardinti viskuo, kuo tik širdis geidžia. Džiovintais obuoliais, bananais, uogomis, cinamonu, klevų sirupu, šokolado drožlėmis ar net kondensuotu pienu. Tai jau nebus labai sveikuoliška, bet kaip gardu…

Galima košės negardinti ir pateikti kaip garnyrą prie žuvies ar paukštienos patiekalų. Galima papildyti garuose ruoštomis arba orkaitėje keptomis daržovėmis. Galima… viską galima. Tinkamai išvirta ryžių košė bus gardi su visais pagardais ar priedais.

Tiesa, nepaminėjau pačių ryžių. Rinkitės baltuosius, paprastus plikytus ryžius. Iš jų išverda pati šauniausia košė. O madingus ruduosius, laukinius ar kitus prabangesnius palikite kitiems valgiams ruošti. Patys paprasčiausi ryžiai geriausiai tinka labai neprastai košei virti.

Skanaus!