Ech, vasara gražuolė įsibėgėja – kaista ne tik orai, bet ir kepsninės lauke! Ne, rimtai, kiek vakare išeinu į lauką tiek vėjelis būtinai atneša dūmelio ar net kepančios mėsos aromatą. Tik šį kartą ne apie kepsnius, o apie garnyrą jiems. Tiksliau – apie trumpai (mažai) raugintus agurkėlius.

Visi juos mėgsta ir puikiai įsivaizduoja jų skonį. Tai tie, traškieji mažučiai, kurie ką tik nuskinti, parauginti, dar nepraradę savo traškumo ir salstelėjusio skonio, bet jau turi druskos natas ir šiek tiek krapais kvepiančios rūgštelės. Juk žinote, apie ką kalbu – juos dar mažai sūdytais (malasolnais) vadina 😉 Jie šie traškiai tokie pat populiarūs, kaip acte marinuoti svogūnų žiedai prie šašlyko. Nežinau kame jų toks populiarumas, bet taip jau yra.

Taigi, apie agurkėlius – juos paruošti galima per 10 minučių ir štai kaip tai daroma.

Visų pirma – reikia švaraus stiklainio su dangteliu. Kodėl stiklainio? Nes jame patogu raugti (agurkėliai visada bus panirę į skystį) ir transportuoti jei reikia. Neišsitaško bevežant.

Tada į stiklainio dugną beriame 5-8 per pusę perpjautas česnako skilteles. Būtinai – saujelę kapotų krapų. Geriausia su visais koteliais, aromato bus daugiau. Galima įdėti kelis juodųjų serbentų lapus.

Agurkėlius nuplauname ir jiems nupjauname galiukus – taip sūrymas tolygiau įsiskverbs. Ir sustatome į stiklainį it kareivukus vieną šalia kito.

Kai agurkėliai jau stiklainyje ruošiame nesudėtingą sūrymą jiems: 1l šilto vandens ištirpiname 1 valgomą šaukštą su kaupu druskos ir 1 šaukštelį cukraus. Sūrymą supilame į stiklainį, kad agurkai būtų apsemti. Užsukame dangtelį ir paliekame juos parai. Viskas, trumpai rauginti agurkėliai – paruošti.

Kalbant apie prieskonius rauginimui – jų galima dėti kuo įvairiausių. Pavyzdžiui lauro lapelius, krieno lapus, ąžuolo lapus, mėtų lapelius, anyžiaus sėklas, pankolio sėklas, kmynų sėklas – kam kas patinka. Aš jums papasakojau bazinį prieskonių rinkinį. Toliau rinkitės skonius savo nuožiūra.

Taigi, sprendimas gan paprastas. Ketvirtadienį vakare šmurkšt agurkiukus į stiklainį ir jau penktadienio vakare galima juos triaukšti kartu su kepsniais ant žarijų. O jei pakentėsite dvi paras, tai šeštadienio vakare jie bus dar labiau įsisūdę ir įgėrę krapų bei česnako aromatus.

Na ir visai pabaigai: išvalgę agurkus šiukštu neišpilkite skysčio iš stiklainio! Tyliai uždenkite dangteliu ir apdairiai padėkite į šaldytuvą. Išpilti spėsite visada. O va jeigu šeštadienį netyčia šventė užsitęs iki išnaktų ir sekmadienis bus labai ūkanotas – va tada šis šaltas, rūgštokas sūrymas bus jūsų pirmas vaistas ir bilietas į vėl spalvotą pasaulį 😉

Skanaus! 🙂