Savaitgalį tingiai šmirinėjant po socialinius tinklus aptikau lietuvių švelniai „tryda” vadinamo socialinio tinklo įrašą. Jis priklauso kažkuriai nepatenkintai moteriai, kuri pabudo savaitgalį kamuojama gausių pagirių, nutarė sveikatinimos vardan užsisakyti sriubos į namus ir viešai piktinosi, kad porcija sriubos su pristatymu kainuoja 19€. Šis momentas patraukė ir mano dėmesį. Esu matęs, kai tiek kainuoja porcija sriubos išskirtiniame restorane tačiau nesu matęs, kad tiek būtų prašoma už pravėsusį plastikinį indelį sriubos.
Dabar jau galite piktintis, kad aš galimai senas, nesiorientuoju nūdienos trenduose, kad sriuba su pristatymu tiek ir kainuoja bei visa kita – tai jūsų valia. Aš savo ruožtu grįšiu prie ištakų, primindamas kodėl ir kaip pradėjau rašyti šį blogą. Visų pirma jo misija – papasakoti jums kaip nemokant (todėl nesudėtingai) pasigaminti skanaus maisto namie. Arba barake. Arba kur nors turistiake gamtoje ar sodyboje miške. Žodžiu ten, kur jums norisi valgyti. Tad štai jums dar vienas mano patarimas kaip skaniai ir sočiai pamaitinti 4 valgytojus teturint vieną puodą ir viryklę. Ir ši sriuba jums pavyks visada, net ir kamuojant gausioms pagirioms, nes jos neįmanoma sugadinti. Tiesa, produktus verta įsigyti iš anksto, nes valkiotis po parduotuves be sveikatos visai nekažką.
Produktai
1 svogūno galva, nulupta ir smulkinta kubeliais
1 morka, nuskusta ir supjaustyta kubeliais
1/2 saliero šaknies arba 3 stiebkočiai supjaustyti kubeliais
1 skardinė mėsos konservų – tiks ir jautiena ir kiauliena, tik nepirkti pigiausių, rinkitės kokybiškus ~400g
2 – 3 bulvės, nuskustos ir supjaustytos kubeliais
sauja su kaupu grikių kruopų – čia visai paprasta; nereiks nei skusti nei lupti
šlakelis aliejaus ar gabalėlis sviesto kepimui
Gamyba
Užkaičiam puodą ir jame įkaitinam sviestą ar aliejų. Ar abu po truputį.
Suberiam svogūnus, morką ir salierą, pamaišydami kepma 5 min. ant vidutinės ugnies
Atidarom skardinę su konservais, riebalus nuimam ir išmetam, mėsą pasmulkinam ir sumetam į puodą, pamaišom – patroškinam kelias minutes su daržovėm
Įpilam ~1,5l vandens (geriau jau verdančio – greičiau reikalai eis). Kai vanduo puode užvirs – suberiam grikius ir bulves.
Sumažinam kaitrą, kad nebėgtų, uždengiam ir paliekam ramiai virti 20min.
Nukaičiam puodą, leidžiam pabręsti – pravėsti ~10min ir jau galima valgyti.
Tai tiek tos gamybos ir ana va koks rezultatas:
Jei atkreipsit dėmesį tai aš visai nedėjau druskos. Nes konservai tankiai būna gausiai sūrūs ir nuvirus jos veik netrūksta. O jei trūksta, tai geriau naudoti ne druską o sojos padažą. Tas, kur liko nuo vakarykščių sušių užsakymo ir tiks – negi išmesit?
Tai skanaus ir drūtos jums sveikatos po vakarėlių. Ir neabejokit savimi: jeigu sugebėjot daskaityti iki čia – sugebėsit ir sriubą išsivirti.
Ir aš čia ne moralizuot susirinkau – jei jums sriuba per kurjerį už 18€ ok tai kas aš toks, kad priekaištaučiau. Bet kai po visų uliavonių kišenėje liks nebedaug eurų – prisiminkit šį receptą. Jis padės kelias likusias dienas išgyventi iki naujų pajamų.
Sėkmės! 🙂
Vynetu
Va, Regi, dabar turėsiu kur dėt salierų kotus po pomidorinės lęšių sriubos. 😃