Kažkurią dieną FB užkliuvau už grupės, kuri vienija tūkstančius kazano gerbėjų. Tiksliau jie turi kazanus, gamina juose maistą ir dalinasi idėjomis bei patarimais. Peržiūrėjus turinį nusistebėjau, koks skurdus gaminamų patiekalų receptų pasirinkimas. Arba yra gaminamas plovas (su įvairiais patobulinimais) arba kiaulės karka aluje. Buvo net purkštaujančių dalyvių, kad neva nieko naujo ir įdomaus niekas nepasiūlo. Beskaitant supratau, kad kazanai Lietuvoje populiarėja, mat mes esame mėgėjai gaminti maistą ant gyvos ugnies. Bet gamybos tradicijų neturime, todėl kazanai taip siaurai išnaudojami.

Noriu jums pasiūlyti vieną ryškų receptą, kuris puikiai adaptuojamas gamybai kazane. Tai tiršta ir soti sriuba, kuri yra vienu metu ir sriuba ir pagrindinis patiekalas. Vieno puodo pietūs. Tačiau ne visi mano skaitytojai gali ir gamina maistą kazane, todėl aš jums perteiksiu virtuvės sąlygomis gaminamą patiekalo versiją.

Kepta avienos sriuba su lęšiais

  • ~150g. lęšių, bent porą valandų mirkytų šaltame vandenyje
  • 400g. avienos be kaulo
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 raudonas saldusis pipiras
  • 2 bulvės
  • 2 pomidorai
  • 2l vandens
  • druskos, juodųjų pipirų, paprikos miltelių, truputis aitriosios papirkos, kumino sėklų
  • šlakelis aliejaus kepimui
  1. Vandenį užkaičiame puode, kai užvirs - sudedame lęšius, verdame ant sumažintos ugnies.
  2. Keptuvę pašlakstome aliejumi ir užkaičiame, beriame kubeliais pjaustytą svogūną.
  3. Mėsą supjaustome mažais kubeliais ir beriame į keptuvę su svogūnais.
  4. Kai svogūnai ir mėsa apkeps (5-7min.) dedame šiaudeliais pjaustytą papriką ir kubeliais pjaustytus pomidorus.
  5. Į puodą sudedame kubeliais pjaustytas bulves virti.
  6. Keptuvės turinį pabarstome prieskoniais ir lėtai pakepame ant mažos ugnies dar 5min.
  7. Apkeptą mėsą su daržovėmis sudedame į puodą, sūdome pagal skonį ir paliekame dar virti 25-30min.
  8. Kai lęšiai išvirs iki pilno minkštumo, o bulvės taps birios ir lengvai traiškysis - nukaičiame puodą ir leidžiame sriubai pravėsti ~15min.
  9. Pateikiame dubenėliuose apibarstę kapotais žalumynais.

Sriuba soti, maistinga, bet neapsunkinanti ir labai gardi. Ji kažkuo primena charčo ir jeigu jūs mėgstate charčo, tai ir ši sriuba tikrai jums patiks. Iš minėtų produktų pagaminsite sriubos 4 asmenims, tad gamindami didesnį kiekį tiesiog perskaičiuokite proporcijas.

Gali būti, kad negausite avienos, tuomet tiesiog pirkite gabalėlį jautienos kumpio. Gali būti, kad neturite kumino ir paprikos miltelių. Tada blogiausiu atveju naudokite prieskonių mišinį plovui.

Svarbiausia neskubėkite, sriuba turi gerai suvirti ir tirpti burnoje. Skanaus!