Aš gana dažnai kepu vištą orkaitėje. Tam yra kelios priežastys: tai skanu, tai maistinga, tai paprasta, tai pigu, tam nereikia daug pastangų ir svarbiausia – visi tai mėgsta. Jeigu yra patiekalų, kurie vieniems patinka, o kiti rauko nosį, tai keptą vištą mėgsta visi. Ir jos kepimas paprastas: svarbu gausiai naudoti įvairius mėgiamus prieskonius kartu su keliais šlakeliais alyvuogių aliejaus. Aliejus juk yra plačiai žinomas sausų prieskonių skonių katalizatorius. Iš vakaro įtrinti paukštį prieskoniais ir palikti marinuotis iki kito vakaro, idant prieskoniai ramiai pripildytų mėsą skonio. O toliau jau paprasta: į kepimo skardą dedu bulves su lupyna, šlakstau jas aliejumi ir sūdau, išstumdau į šonus ir centre dedu vištą. Kepu +180C orkaitėje 1:20..:1:30val. ir gardžiai kvepianti višta traškia odele puikuojasi tarsi nužengusi nuo reklaminio maisto prekių leidinio viršelio.

Galimai jau susimąstėte: kam ta recepto pavidalo įžangą į sriubą? Labai paprasta – nes neretai lieka ir keptos vištienos ir pačių bulvių. Žinoma, šiuos likučius galima pasišildyti dar kartą ir suvalgyti. Tačiau galima juos panaudoti ypatingai gardžios sriubos gamybai. Ypatinga šią sriubą daro du netradiciniai dalykai: nuo keptos vištos nuverdantys į skonį jai naudoti prieskoniai (sriuba išties pasipildo orkaitėje keptos vištos prieskoniu, kuris sriubai suteikia jaukaus valgio atspalvį) ir kepti pievagrybiai bei sojos padažas, sukurdami ryškų umami potėpį.

Skaidri grybų sriuba su kepta višta ir bulvėmis

  • Iš vakar orkaitėje keptos vištos likučiai, nukaulinti ir pasmulkinti kubeliais
  • Orkaitėje su lupyna keptos bulvės, smulkinots kubeliais
  • 1 morka
  • 1 svogūno galva
  • 1 baltoji poro dalis, supjaustyta pusžiedžiais
  • ~350g rudųjų pievagrybių
  • 2l naminio vištienos sultinio
  • aliejaus ir šaukštas sviesto kepimui
  • druska, malti pipirai, keli šaukštai sojos padažo
  1. Puodo dugną pašlakstome aliejumi, įmetame sviestą ir statome ant ugnies.
  2. Kai sviestas ištirps beriame smulkiais kubeliais pjaustytus svogūnus ir pamaišydami kepame kol paskaidrės
  3. Beriame plonai pjaustytus pievagrybius, kepame pamaišydami, kol ims skrusti ir skleisti riešutų aromatą
  4. Beriame pusžiedžiais smulkintus porus ir kubeliais pjaustytą morką. Pamaišydami pakepame porą minučių.
  5. Supilame sultinį, palaukiame kol užvirs ir pamažinę ugnį ramiai verdame 15min.
  6. Suberiame vištą ir bulves, truputį pipirų ir sojos padažą.
  7. Išmaišome, paverdame dar ~5min. ir nukaičiame.
  8. Paragaujame, sūdome papildomai jeigu trūksta. Pateikiame dubenėliuose.

Tai – žiemiškas savaitgalio pietų patiekalas, kuris jaukiais aromatais pasklinda po namus dar gamybos metu ir mikliai sukviečia visus prie stalo, kai jau būna paruoštas.

Sotu, šildo, kviečia pakartoti dar. Labai miela skaidri sriubelė, kuriai išties svarbu naudoti naminį vištienos sultinį. Ir būtinai sūdyti tik jau pagaminus, mat sojos padažas ir keptos vištos nuoviras gali gana deramai pasūdyti viralą.

Skanaus!