Nuo vištos nupjovus kojas ir krūtinėlę lieka karkasas su sparneliais ir šiek tiek mėsos ant jų. Viską galima sukapoti / supjaustyti nedideliais gabalais ir iš jų pagaminti klasikinį rudąjį vištienos sultinį.
Rudasis vištienos sultinys
- 500g vištienos kaulų su mėsos likučiais
- 1 morka, susmulkinta kubeliais
- 1 svogūno galva, susmulkinta
- 500ml jautienos arba veršienos sultinio
- 1 šaukštas su kaupu pomidorų pastos
- 2 skiltelės česnako, perpjautos išilgai
- bouquet garni (ryšulėlis iš poro ir lauro lapų, čiobrelių ir petražolių)
- aliejaus kepimui
- Dideliame puode ar prikaistuvyje įkaitiname aliejų.
- Įkaitus jame apkepame vištienos kaulus su mėsa, kad jie dailiai apskrustų iš visų pusių
- Beriame morkas ir svogūną, pamaišome, pakepame 5min.
- Pilame sultinį ir mediniu kotu nugramdome viską, kas prilipo prie dugno.
- Jei sultinio trūksta, galima papildyti vandeniu - kaulai privalo būti vos apsemti.
- Kai sultinys užvirs dedame česnaką, pomidorų pastą ir bouquet garni, sumažiname ugnį.
- Uždengiame ir leidžiame pavirti ant ramios ugnies 30-40min.
- Nukaičiame nuo ugnies, išimame kaulus, nukošiame sultinį į švarų puodą.
Toks sultinys yra ruošinys padažams gaminti.
Klasikinis padažas sukuriamas sultinį pasūdant, pagardinant maltais pipirais ir sutirštinant iki norimo tirštumo.
Sutirštinimas daromas taip: imama lygiomis dalimis sviestas ir miltai, sumaišomi tarpusvyje, kad būtų kažkas panašaus į tešlą. Imami tokios tešlos gabaliukai ir metami į sultinį, jį maišant šluotele. Sviestas tirpsta, tolygiai paskleisdamas miltus sultinyje. Miltai tirština sultinį, o sviestas jam suteikia šilkinę tekstūrą. Taip po truputį dedant papildomus gabalėlius galima sutirštinti sultinį iki norimos konsistencijos padažo.
Toks padažas naudojamas mėsos kepsniams, suktinukams ir kitiems keptos mėsos patiekalams gardinti.
Padažą galima gardinti kapotais prieskoniais žalumynais.