Paprasta pupelių sriuba yra gardi ir maistinga. Tačiau mane neretai pupelių sriubos nuliūdina, nes jos būna gana skystos ir nesočios. Suvalgai dubenėlį karšto viralo ir jautiesi it arbatos puodelį išgėręs; skrandyje šilčiau tačiau ne sočiau.
Tuo tarpu verdant namuose ją galima išvirti ne tik norimo tirštumo, bet ir papildomai praturtinti mėsa. Taip, šis būdas yra kiek ilgesnis ir užtruks daugiau laiko, tačiau jame yra ir privalumas: nusipirkus pigios jautienos mentės iš jos išvirsite sultinį sriubai bei mėsą panaudosite sriubos pagardinimui. Mentės gabala su kaulu kainuos nedaug, mat ši mėsos dalis nėra tinkama kepimui, tačiau yra puiki troškiniams ar sriuboms.
Ir dar trumpa pastaba dėl pupelių: jei tik galite – pirkite jas ne konservuotas o džiovintas (rasite kruopų skyriuje) ir užmerkite iš vakaro. Per naktį jos išbrinks ir gana greitai išvirs, tačiau net ir išvirusios jos nesubyrės ir laikys šaunią „pupelišką” tekstūrą. Recepte minimi 400g pupelių yra jų sausas svoris. Ir greičiausiai jūs rasite baltąsias pupeles. Bet jei pavyktų užmerkti lygiomis dalimis baltas ir raudonas ar dryžuotas pupeles – sriuba atrodytų dar šauniau.
Pupelių sriuba su jautiena
- ~1kg jautienos mentės su kaulu
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- 3 šaukštai pomidorų pastos
- 3 pomidorai arba 400ml konservuotų smulkintų pomidorų
- 400g pupelių (išmirkyti vandenyje per naktį)
- 2-3 bulvių
- lauro lapų, juodųjų pipirų žirneliais, druskos
- kapotų petražolių lapelių ir grietinės pateikimui
- Jautieną dedame į puodą, užpilame 3 kitrais vandens ir užverdame.
- Nugraibome putas, dedame vieną svogūną, morką, kelis lauro lapus, kelis pipirų žirnelius ir uždengę ant mažos ugnies verdame 1-1,5h
- Išvirusią jautieną išimame, sultinį nukošiame į švarų puodą.
- Jautieną pasmulkiname vieno kąsnio kubeliais, dedame į sultinį.
- Puodą su sultiniu užkaičiame, jam užvirus suberiame pupeles ir paliekame ramiai virti.
- Greta keptuvėje ant sviesto arba aliejaus apkepame mažais kubeliais pjaustytus svogūną ir morką.
- Apkepus dedame pomidorų pastą, maišydami pakaitiname porą minučių.
- Keptuvės turinį suverčiame į verdantį puodą, išmaišome.
- Suberiame nuluptas ir kubeliais pjaustytas bulves.
- Puodui vėl užvirus sudedame pjaustytus pomidorus (arba konservuotus su visomis sultimis).
- Leidžiame viskam pavirti pusvalandį, ragaujame ir sūdome pagal skonį.
- Nukaičiame puodą ir leidžiame sriubai pabręsti 20-30min.
- Pateikiame dubenėliuose pabarstydami kapotomis petražolėmis ir grietine (jei mėgstate).
Štai tokia – tiršta ir dosni – pupelių sriuba man patinka.
Taip, tai nėra pati greičiausia sriuba, bet ji visa išvirta iš pirminių produktų, maistinga ir pagal gautą kiekį jos bus galima valgyti ne vieną kartą 😉
Skanaus!