Apžvelgiant praėjusius metus ekonomistai vienbalsiai sutaria, kad pastaruoju metu labiausiai brango maisto produktai. Pabrangimas sudarė 20%, 35% o kai kuriems produktams net 55%.

Ši naujiena yra gana liūdna, mat maistas nėra prabangos prekė, jo reikia kiekvieną dieną. Tai reiškia, kad taupant maisto sąskaita jis taps prastesnis, galimai ne toks maistingas ir gardus.

Šį blog’ą kas mėnesį aplanko dešimtys tūkstančių lankytojų, tad kreipiuosi į jus – ar būtų aktualu nebrangaus, nesunkiai pagaminamo, bet gardaus ir sotaus maisto receptai? Pasigendate tokių receptų ir patarimų? Jei taip – praneškite apie tai komentaruose, aš būtinai atsižvelgsiu į jūsų mintis ir galėčiau papasakoti kaip pasigaminti gardaus maisto neišleidžiant itin daug.  Jeigu aktualu gal būt galėčiau ir produktų kainas surašyti kiek mokėjau už vieną ar kitą produktą. Tik kaži, ar tai bus naudinga ilgalaikėje perspektyvoje, jei maistas ir toliau brangs… Bet receptais mielai pasidalinsiu, jei tik yra toks noras.

Pradžiai vienas iš tokių receptų: tiršta, soti ir kvepianti klasikinė italų virtuvės sriuba Pasta e Fagioli, kas verčiant pažodžiui yra pupelės su pasta. Labai nebrangiai kainuojantys produktai, klasikinis skonis, sotus ir guodžiantis žiemiškas patiekalas.

Jam pagaminti reikės:

  • 100g šalto rūkymo šoninės, pjaustytos kubeliais
  • 1 didelio svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 2 česnako skiltelių, smulkiai sukapotų
  • 2 morkų, supjaustytų kubeliais
  • 2 saliero stiebų, supjaustytų kubeliais
  • džiovintų prieskonių – aš naudojau itališkų prieskonių mišinį
  • 100g pastos – aš naudojau farfale ir conchiglie, jūs galite naudoti bet kuriuos kitus turimus, svarbu būtų nedideli.
  • 2 x 400ml skardinėse konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 400ml skardinę konservuotų pupelių
  • ~1,5-2l vištienos sultinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • tarkuoto kietojo sūrio pateikimui

Gamyba:

Storadugniame puode, dar žinomame kaip „Dutch oven”, įkaitiname ir paskrudiname šoninę, kad paleistų šiek tiek aromatingų riebalų

Suberiame smulkintus svogūną, morkas, česnakus, saliero kotus ir prieskonius.

Pamaišant pakepame daržoves su šonine ~5min.

Supilame konservuotus pomidorus, nukoštas pupeles ir suberiame pastą:

Supilame sultinį, išmaišome, palaukiame kol užvirs. Sumažiname ugnį, uždengiame dangtį ir paverdame 15min. Tuomet nukaičiame puodą nuo viryklės ir leidžiame sriubai pabręsti dar 15..20min.

Nudengiame dangtį, dar kartą permaišome, ir patiekiame dubenėliuose su gabalėliu šviesios duonos ir pabarstydami tarkuotu kietuoju sūriu.

Iš šių produktų pagaminsite pilną didelį puodą sriubos, o vienam valgytojui pasotinti užteks vieno dubenėlio – patiekalas išties sotus ir maistingas.

Štai tokia paprasta, nebrangi, klasikinė sriuba iš Italijos. Patiko receptas? Norėtumėte daugiau panašių „ekonominės klasės” patiekalų? Rašykite apie tai komentaruose apačioje, aš pasistengsiu juos parinkti, pagaminti ir papasakoti jums.

Skanaus! 🙂