Kartu su šildymo sezono pradžia prasideda ir žiemiškų sriubų sezonas. Sočių, tirštų, maistingų, kaloringų ir šildančių. Čia neprošal prisiminti ir skaldytus žirnius. Žirnių sriubą arba žirnienę verdame visi – ją virė mūsų mamos, mūsų močiutės ir mums tai tartum taurinio identiteto dalis. Vienok ir kitos tautos augina bei valgo žirnius. Ir iš jų verda šaunias sriubas.
Šį kartą apie olandišką žirnienę skambiu pavadinimu snert, arba – erwtensoep. Snert taip ir verčiama – olandiška žirnių sriuba, erwtensoep olandų kalboje reiškia skaldytų žirnių sriubą.
Tai senovinis, tradicinis nacionalinis patiekalas, populiarus iki pat šių dienų. Tradiciškai ši žirnių ir daržovių sriuba su mėsa verdama ir pateikiama Naujųjų metų šventės proga. Bet ir šiaip ją mėgstama virti žiemiškais savaitgaliais, siekiant sočiai pamaitinti šeimyną.
Olandiška žirnienė - Snert
- 300g skaldytų žirnių, mirkytų vandenyje per naktį
- 100g. šaltai rūkytos šoninės gabalėlis
- kiaulienos nugarinės pjausnys su kauliuku
- 400g. šaltai rūkytų kiaulienos dešrelių
- 2 saliero stiebai
- 1/2 saliero gumbo (šaknies)
- 2 didelės morkos
- 1 didelė bulvė
- nelabai didelis poras - baltoji dalis
- 2l vandens arba vištienos sultinio
- maltų juodųjų pipirų
- Puode užverdame vandenį arba sultinį, beriame žirnius, dedame mėsą, šoninę ir nugraibę putas verdame 45min.
- Kol puodas verda - mažais kubeliais supjaustome daržoves, porą - pusžiedžiais.
- Išgriebiame mėsą, šoninę, atidedame.
- Į puodą suberiame daržoves ir verdame 15min.
- Mėsą ir šoninę supjaustome nedideliais kubeliais, dešreles - plonomis riekelėmis.
- Beriame mėsos produktus į puodą, verdame dar 15min.
- Nukaičiame, gardiname juodaisiais pipirais ir leidžiame pabręsti 15-20min.
- Pateikiama pašildytuose molinuose dubenėliuose arba sriubinėse lėkštėse su rupia rugine duona.
Produktų kiekiai nemaži, tačiau taip ir turi būti – olandai sako, jog ši sriuba turi būti tokia tiršta, kad joje galėtų stovėti šaukštas.
Sriuba išties labai ryški ir gardi. Atkreipkite dėmesį – recepte nėra druskos. Tai todėl, kad sriuba pakankamai pasisūdo nuo nuverdamos šoninės ir dešrelių. Beje, šoninę pirkite vienu gabalu, su raumenukų sluoksneliais. Geriau kokiame ūkininkų turgelyje, kur ji išties rūkyta ant tikro dūmo. Tai suteiks nuostabaus aromato sriubai. Jei nerasite šoninės tiks ir šaltai rūkytas kumpis.
Sriuba verdama ilgai ir neskubriai. Žirniai suverda tiek, kad beveik ištirpsta, suteikdami papildomo tirštumo. Ir būtinai nemažą juodųjų pipirų dalį – jie suteiks papildomo aitrumo ir šilumos.
Jeigu jūs nemėgstate skaldytų žirnių sriubų, ši jums irgi nepatiks. O jei mėgstate – būtinai išsivirkite. Tai ir žirnių sriuba ir šiupinys viename patiekale.
Skanaus! 🙂